Морфологічні особливості компонентів сполучної тканини легень при експериментальному алергічному запаленні - Вайло, Валерія Вікторівна (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Актуальність.Бронхіальна астма (БА) займає чільне місце у структурі бронхолегеневої захворюваності у дітей та дорослих. Тяжкі, неконтрольовані, терапевтично резистентні форми бронхіальної астми є значущою медико-соціальною проблемою, нерідко асоційовані з високим ризиком смерті, частими життєзагрозливими загостреннями, високою інвалідизацією, різким зниженням якості життя пацієнтів. Поліморфізм важкої астми та контроль за її перебігом багато в чому залежить від структурних порушень стінки бронхів і судин, що входять до її складу [1, 2]. Дебютом морфологічних змін дихальних шляхів при тяжкій неконтрольованій БА виступає сполучнотканинна гіперплазія, яка, будучи одним з компонентів ремоделювання бронхів, посилює дихальну недостатність, гіпоксемію та гіпоксію тканин [2, 3].
Keywords: магістерська робота; ОП "Лабораторна діагностика"