Результати лікування хворих на неефективно лікований уперше діагностований туберкульоз легень із синдромом системної запальної відповіді - Ясінський, Роман Миколайович; Ясинский, Р. Н.; Yasinskyi, R. M. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
У зв’язку із тяжчим перебігом неефективно лікованого вперше діагностованого туберкульозу легень створюються передумови для виникнення в таких пацієнтів синдрому системної запальної відповіді (ССЗВ). Мета роботи – оцінити результати лікування хворих на неефективно лікований уперше діагностований туберкульоз легень залежно від наявності ССЗВ на початку лікування. Матеріали та методи. Обстежили 49 пацієнтів, яких поділили на 2 групи: до 1 (ССЗВ–НЛТБ) увійшли 17 пацієнтів, які мали ССЗВ на початку лікування, до 2 групи (НЛТБ) увійшли 32 пацієнти, у яких не було ССЗВ. ССЗВ у пацієнтів на початку ліку¬вання діагностували за наявності двох і більше критеріїв за R. Bone et al. (1992). В связи с более тяжёлым течением неэффективно леченного впервые диагностированного туберкулёза лёгких создаются пред¬посылки к возникновению у таких пациентов синдрома системного воспалительного ответа (ССВО). Цель работы – оценить результаты лечения больных неэффективно леченным впервые диагностированным туберкулёзом лёгких в зависимости от наличия ССВО в начале лечения. Материалы и методы. Обследовано 49 пациентов, которых распределили на 2 группы: в первую (ССВО–НЛТБ) вошли 17 па¬циентов, у которых был ССВО в начале лечения, вторую группу (НЛТБ) составили 32 пациента, у которых не было ССВО. ССВО у пациентов в начале лечения устанавливали при наличии 2 и более критериев по R. Bone et al. (1992). More severe course of disease on patients with first treatment failure of newly diagnosed pulmonary tuberculosis causes the prerequisites for the occurrence of the systemic inflammatory response syndrome (SIRS) in such patients. Aim. To evaluate the treatment outcome of patients with newly diagnosed pulmonary tuberculosis treatment failure, depending on the presence of SIRS at the beginning of treatment. Materials and methods. We examined 49 patients, which were divided into 2 groups. The first group (SIRS–TFNT) included 17 patients who had SIRS at the beginning of treatment. Group 2 (TFNT) consisted of 32 patients, who did not have SIRS. SIRS in patients at the beginning of treatment was diagnosed if 2 or more criteria by R. Bone et al. (1992).
Результаты лечения больных неэффективно леченным впервые диагностированным туберкулёзом лёгких с синдромом системного воспалительного ответа
Treatment outcome of patients with first treatment failure of newly diagnosed pulmonary tuberculosis and with the systemic inflammatory response syndrome
Keywords: туберкульоз; невдача лікування; результати лікування; синдром системної запальної відповіді; туберкулёз; неудача лечения; результаты лечения; синдром системного воспалительного ответа; tuberculosis; treatment failure; treatment outcome; systemic inflammatory response syndromе