Спектрофотометричне визначення карведілолу в таблетках "Таллітон" - Малецька, Олена Романівна; Васюк, Світлана Олександрівна (Харків : Національний фармацевтичний університет, 2019)
Спектрофотометричні методи знаходять широке застосування в аналізі лікарських препаратів завдяки порівняній доступності, дешевизні, простоті у використанні. Спектрофотометрія включена до Державної фармакопеї України [1], Європейську [2], Міжнародну [3] тощо. Карведилол відноситься до фармацевтичної групи блокаторів α- і β-адренорецепторів. Широко застосовується для лікування артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, хронічної серцевої недостатності у дорослого населення різної вікової категорії. Для кількісного визначення карведілолу часто використовують інструментальні мето- ди аналізу. Найчастіше використовують спектрофотометричні, хроматографічні та електрохімічні методи аналізу [4]. Незважаючи на переваги описаних методів, деякі з них є недостатньо чутливими, селективними або потребують дорогого обладнання та реагентів. Таким чином метою нашого дослідження стала розробка високочутливої, простої у виконанні та валідної спектрофотометричної методики кількісного визначення карведілолу в таблетках «Талітон» на основі реакції з солями діазонію.