Оптимізація реабілітаційних заходів у пацієнтів після тотального ендопротезування кульшового суглоба за рахунок впровадження кінезіотерапії - Кармазь, Максим Олександрович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Об'єкт дослідження – післяопераційний період після ендопротезування кульшового суглобу. Предмет дослідження – реакція організму на відновлення функції кульшового суглоба після проведення тотального ендопротезування методом кінезіотерапії. Мета дослідження – визначити ефективність впливу обраних програм реабілітації на пацієнтів з тотальним ендопротезуванням кульшового суглоба. Методи дослідження – аналіз та обробка даних наукової літератури, клінічні та статистичні методи, застосування спеціальних тестувань та опитувальників зі шкалами. Отримані результати обстеження засвідчили дієвість впровадженої програми фізичної терапії після тотального ендопротезування кульшового суглоба. Завдяки дотриманню принципів реабілітації вдалося досягти таких результатів: зменшення больового синдрому та набряку, збільшення амплітуди активних рухів, м’язової сили та витривалості у кульшовому суглобі, а також покращення стереотипу ходьби. The object of research is the postoperative period after hip arthroplasty. The subject of the study is the body's reaction to the restoration of hip joint function after total hip arthroplasty using kinesiotherapy. The aim of the study is to determine the effectiveness of the selected rehabilitation programs on patients with total hip arthroplasty. Methods of the study - analysis and processing of scientific literature data, clinical and statistical methods, use of special tests and questionnaires with scales. The results of the examination showed the effectiveness of the implemented physical therapy program after total hip arthroplasty. The following results were achieved due to compliance with the principles of rehabilitation: reduction of pain and swelling, increase in the amplitude of active movements, muscle strength and endurance in the hip joint, as well as improvement of the walking pattern.
Keywords: ендопротезування кульшового суглоба; кінезіотерапія; післяопераційна реабілітація; функціональний стан; якість життя; фізична терапія; hip arthroplasty; kinesiotherapy; postoperative rehabilitation; functional status; quality of life; physical therapy