Клінічні та патогенетичні відмінності перебігу неалкогольного стеатогепатиту у хворих на ожиріння з та без гіпертонічної хвороби - Хухліна, О. С.; Мандрик, О. Є.; Антонів, А. А.; Хухлина, О. С.; Мандрик, О. Е.; Антонив, А. А.; Khukhlina, O. S.; Mandryk, O. E.; Antoniv, A. A. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Досліджено клінічні та патогенетичні особливості перебігу неалкогольного стеатогепатиту, стан компонентів сполучної тканини, метаболічної інтоксикації, гемостазу та фібринолізу при коморбідності з та без гіпертонічної хвороби ІІ стадії. При коморбідному перебігові неалкогольного стеатогепатиту з гіпертонічною хворобою та ожирінням у порівнянні з перебігом неалкогольного стеатогепатиту без гіпертонічної хвороби встановлено вищу інтенсивність гемостазіологічних розладів. Исследованы клинические и патогенетические особенности течения неалкогольного стеатогепатита, состояние компонентов соединительной ткани, метаболической интоксикации, гемостаза и фибринолиза с и без гипертонической болезни ІІ стадии. При коморбидном течении неалкогольного стеатогепатита с гипертонической болезнью и ожирением в сравнении с течением неалкогольного стеатогепатита без гипертонической болезни установлена большая интенсивность гемостазиологических расстройств. The article is devoted to the study of clinical and pathogenetic peculiarities of nonalcoholic steatohepatitis, a condition of components of connective tissue, metabolic intoxication, hemostasis and fi brinolysis by comorbidity with and without stage II hypertension. It was found that in the course of comorbid nonalcoholic steatohepatitis with hypertension and obesity compared with nonalcoholic steatohepatitis without hypertension there is a higher intensity of hemostasiological disorders.
Клинические и патогенетические отличия хода неалкогольного стеатогепатита у больных ожирением с и без гипертонической болезни
Clinical and pathogenetic differences of the course of fl ow nonalcoholic steatohepatitis in obese patients with and without hypertension
Keywords: неалкогольний стеатогепатит; ожиріння; гіпертонічна хвороба; неалкогольный стеатогепатит; ожирение; гипертоническая болезнь; nonalcoholic steatohepatitis; obesity; hypertension