Підходи до оцінки провокативної поведінки та "пошуку уваги" у контексті інтернет-залежності - Столяренко, Андрій Миколайович; Городокін, Антон Дмитрович; Дьома, Інна Станіславівна; Stolyarenko, A. M.; Horodokin, A. D.; Dyoma, I. S. (My University, 2023)
Актуальність. Інтернет-залежність, особливо в контексті соціальних мереж, форсує значну зміну в тому, як люди сприймають себе самі і представляють себе у міжособистісному аспекті. Мета дослідження – розробити діагностичний інструмент для виявлення та оцінки впливу проблемного використання мережі Інтернет на провокативну поведінку та «пошук уваги» у соціальних мережах. Матеріали та методи. Дослідження проведено на контингенті 120 респондентів вікової групи від 18 до 23 років (середній вік 20,8±2,4), які є здобувачами вищої освіти, мають досвід постійного перебування в умовах соціальної ізоляції в Україні протягом 2020-2023 років, та мають встановлені рівні проблемного використання мережі Інтернет. Результати і обговорення. Задля розробки опитувальника, що спрямований на оцінку рівня провокативної поведінки та «пошуку уваги» у соціальних мережах в осіб, які мають проблемне використання мережі інтернет, на основі неструктурованого психодіагностичного інтерв’ю, нами було сформульовано 10 питань, які відображають різні аспекти онлайн-поведінки у соціальних мережах, що спрямовано на отримання позитивної реакції на особу з боку інших користувачів. За результатами опитування 120 респондентів, було розраховано значення дисперсії загального тестового балу, яке склало 9,74, та суму дисперсії елементів опитувальника, яка склала 3,51. Таким чином, значення α Кронбаха для опитувальника становить 0,7101. Internet addiction, especially in the context of social networks, forces a significant change in the way people perceive themselves and present themselves interpersonally. Aim of the study is to develop a diagnostic tool to identify and assess the impact of problematic Internet use on provocative behavior and “attention- seeking” in social networks. Materials and methods. The study was conducted on a contingent of 120 respondents aged 18 to 23 (average age 20.8 ± 2.4), who are graduates of higher education, have experience of permanent stay in conditions of social isolation in Ukraine during 2020-2023 and have established levels of problematic use of the Internet. Results and discussion. In order to develop a questionnaire aimed at assessing the level of provocative behavior and “attention-seeking” in social networks in persons with problematic Internet use, based on an unstructured psychodiagnostic interview, we formulated 10 questions that reflect various aspects of online behavior in social networks, which is aimed at receiving a positive reaction to the person from other users. Based on the results of the survey of 120 respondents, the value of the variance of the total test score was calculated, which was 9.74, and the sum of the variance of the questionnaire items, which was 3.51. Thus, the value of Cronbach’s α for the questionnaire is 0.7101.
Approaches to the assessment of provocative behavior and “attentionseeking” in the context of internet addiction
Keywords: Інтернет-залежність; ідентичність; провокативна поведінка; опитувальник; Internet addiction; identity; provocative behavior; questionnaire