Особливості клінічних проявів синкопе залежно від виду кардіоваскулярної патології у дітей - Тонких, Н. О.; Паршин, С. О.; Ковтун, І. Є.; Тонких, Н. А.; Паршин, С. А.; Ковтун, И. Е.; Tonkikh, N. A.; Parshin, S. A.; Kovtun, I. E. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Вивчено синкопальні стани, спричинені кардіоваскулярними захворюваннями (порушення ритму серця та провідності, структурна патологія серця, вазовагальні непритомні стани) у дітей. Досліджено структуру кардіоваскулярних захворювань, що були причиною непритомних станів у обстежених дітей, визначено особливості клінічного перебігу, що дозволяють уже при первинному обстеженні пацієнта припустити найімовірнішу причину втрати свідомості. Изучены синкопальные состояния, обусловленные кардиоваскулярными заболеваниями (нарушения ритма сердца и проводимости, структурная патология сердца, вазовагальные обмороки) у детей. Исследована структура кардиоваскулярных заболеваний как причины обморочных состояний у детей, определены особенности клинического течения, которые позволяют уже при первичном обследовании пациента предположить наиболее вероятную причину потери сознания. Features of the syncope due to cardiovascular disease (abnormal heart rhythm and conduction, the structural abnormality of the heart, vasovag syncope) in children were studied. The structure of cardiovascular disease as a cause of syncope in children was identiﬁed. Clinical feature that allow to detect the primary cause of the syncope are proposed.
Особенности клинических проявлений синкопе у детей в зависимости от вида кардиоваскулярной патологии
Features of the clinical manifestations of syncope in children depending on the type of cardiovascular disease
Keywords: кардіоваскулярні синкопе; діти; клінічна характеристика; кардиоваскулярные синкопе; дети; клиническая характеристика; cardiovascular syncope; children; clinical characteristics