Вміст цитокінів при хронічній серцевій недостатності на тлі надлишкової маси тіла та ожиріння - Бідзіля, Петро Петрович; Бидзиля, П. П.; Bidzilya, P. P (My University, 2017)
Досліджено вміст інтерлейкіну-6 (IL-6), інтерлейкіну-10 (IL-10) та фактору некрозу пухлин-α (TNF-α) в сироватці крові при хронічній серцевій недостатності (ХСН) з надлишковою масою тіла і ожирінням. Встановлено, що при ХСН з надлишковою масою тіла та ожирінням імунозапальні зміни характеризуються збільшенням вмісту, як прозапальних IL-6 та TNF-α, так і протизапального IL-10, що мають пряму кореляційну залежність з ФК ХСН та віком. Рівень IL-6 та IL-10 прямо корелює з ІМТ. У хворих на ХСН з надлишковою масою тіла та ожиріння імунопатологічні зміни представлені збільшенням сироваткового вмісту IL-6, TNF-α та IL-10, що напряму залежать від важкості захворювання та віку, а рівень IL-6 та IL-10 росте зі збільшенням ІМТ. Исследовано содержание интерлейкина-6 (IL-6), интерлейкина-10 (IL-10) и фактора некроза опухолей-α (TNF-α) в сыворотке крови при хронической сердечной недостаточности (ХСН) на фоне избыточной массы тела и ожирения. Установлено, что при ХСН с избыточной массой тела и ожирением иммуно-воспалительные изменения характеризуются увеличением содержания, как провоспалительных IL-6 и TNF-α, так и противовоспалительного IL-10, имеющих прямую корреляционную зависимость с ФК ХСН и возрастом. Уровень IL-6 и IL-10 прямо коррелирует с ИМТ. При ХСН у больных с избыточной массой тела и ожирением иммунопатологические изменения представлены увеличением сывороточного содержания IL-6, IL-10, TNF-α, напрямую зависящее от тяжести заболевания и возраста, а уровень IL-6 и IL-10 растет с увеличением ИМТ. Content of interleukin-6 (IL-6), interleukin-10 (IL-10) and tumor necrosis factor-α (TNF-α) in the blood serum in chronic heart failure (CHF) on the background of overweight and obesity were explored. It is established that in CHF with overweight and obesity the immune-inflammatory changes characterized with increase of content of proinflammatory IL-6 and TNF-α and anti-inflammatory IL-10, which have a direct correlation with the CHF FC and age. The level of IL- 6 and IL-10 directly correlated with body mass index (BMI). In CHF patients with overweight and obesity immuneinflammatory changes represented by increase in serum concentration of IL-6, IL-10, TNF-α, which directly depend on the severity of the disease and age, and levels of IL-6, and IL-10 are rising with increasing BMI.
Содержание цитокинов при хронической сердечной недостаточности на фоне избыточной массы тела и ожирения
Content of cytokines in chronic heart failure patients with overweight and obesity
Keywords: хронічна серцева недостатність; IL-6; IL-10; TNF-α; надлишкова вага; ожиріння; хроническая сердечная недостаточность; избыточная масса тела; ожирение; chronic heart failure; overweight; obesity