Формування алергічної патології у дітей запорізького регіону - Шумна, Таміла Євгенівна (Запорізький державний медичний університет, 2012)
За результатами анкетування 6275 дітей (2772 хлопця і 3503 дівчини), з них 2623 мешканця Запоріжжя (1158 хлопців і 1465 дівчат) і 3652 із Запорізької області (1614 хлопців і 2038 дівчат) віком від 6–7 та 13–14 років, і завдяки факторному аналізу виявлено, що алергічні захворювання у дітей Запорізького регіону реалізуються за умови наявності щонайменше трьох основних чинників, які впливають на розвиток алергічної патології у дітей, зокрема це фактори навколишнього середовища, медико-біологічні й соціально-економічні фактори. По результатам анкетирования 6275 детей (2772 мальчиков и 3503 девочек), из них 2623 жителя Запорожья (1158 мальчиков и 1465 девочек) и 3652 из Запорожской области (1614 мальчиков и 2038 девочек) от 6–7 до 13–14 лет, и по данным факторного факторного анализа определено, что аллергические заболевания у детей Запорожского региона реализуются при условии наличия трех основных факторов, влияющих на развитие аллергической патологии у детей, в частности, это факторы окружающей среды, медико-биологические и социально-экономические факторы. 6275 children (2772 boys and 3503 girls) were questioned, among them 2623 (1158 boys and 1465 girls) habitants of city of Zaporozhуe and 3652 children (1614 boys and 2038 girls) from Zaporozhye region at the age of 6-7 and 13-14 years. It was revealed by factor analysis, that allergic diseases in children of Zaporozhуe region are realized on condition of presence of three basic factors influencing on the development of allergic pathology in children, particularly they are environment, medical and biological factors, socio-economic factors.
Keywords: факторний аналіз; предиктори; алергічні захворювання; діти; факторный анализ; предикторы; аллергические заболевания; дети; factor analysis; allergic diseases; reasons; children