Особливості імуногістохімічних змін клітинного інфільтрату (вмісту муцинів MUC 2, 3, 4) в слизовій оболонці бронхів у хворих на хронічне обструктивне захворювання легень - Коваленко, С. В.; Дорофєєв, А. Е.; Василенко, І. В.; Давиденко, І. С.; Дорофеев, А. Э.; Василенко, И. В.; Давиденко, И. С.; Kovalenko, S. V.; Dorofeev, A. E.; Vasilenko, I. V.; Davidenko, I. S. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Вперше проведено імуногістохімічне вивчення експресії муцинів за допомогою первинних моноклональних антитіл до антигенів протеїнів MUC-2, MUC-3, MUC-4 в покривному епітелії, келихоподібних клітинах, епітелії слизових залоз і веретеноподібних клітинах строми слизової оболонки бронхів хворих на хронічне обструктивне захворювання легень під час інфекційного та неінфекційного загострення. Встановлено, що при загостренні хронічного обструктивного захворювання легень у різних типах епітеліальних клітин слизової оболонки бронхів відбувається різного ступеня вираженості зниження експресії антигенів MUC-2 і MUC-3. Виявлена експресія антигенів MUC-2 і MUC-3 у веретеноподібних клітинах строми (фібробластах) при загостренні хронічного обструктивного захворювання легень дозволяє засвідчити факт епітеліально-мезенхімальної трансформації, зокрема зміну якості трансформованих епітеліальних клітин, у зв’язку з чим вони по-іншому, порівняно зі звичайними епітеліальними клітини, реагують на молекулярні фактори, що відіграють роль у розвитку запального процесу та прогресуванні фіброзу при хронічному обструктивному захворюванні легень. Впервые проведено иммуногистохимическое изучение экспрессии муцинов с помощью первичных моноклональных антител к антигенам протеинов MUC-2, MUC-3, MUC-4 в покровном эпителии, бокаловидных клетках, эпителии слизистых желез и веретеноподобных клетках стромы слизистой оболочки бронхов больных хроническим обструктивным заболеванием легких во время инфекционного и неинфекционного обострения. Установлено, что при обострении хронического обструктивного заболевания легких в различных типах эпителиальных клеток слизистой оболочки бронхов происходит различной степени выраженности снижение экспрессии антигенов MUC-2 и MUC-3. Обнаружена экспрессия антигенов MUC-2 и MUC-3 в веретеноподобных клетках стромы (фибробластах) при обострении хронических обструктивних заболеваний легких позволяет засвидетельствовать факт эпителиально-мезенхимальной трансформации, а именно изменение качества трансформированных эпителиальных клеток, в связи с чем они по-другому, в сравнении с обычными эпителиальными клетками, реагируют на молекулярные факторы, играющие роль в развитии воспалительного процесса и прогрессировании фиброза при хронических обструктивних заболеваниях легких. For the fi rst time immunohistochemical study of the expression of mucins has been carried out using primary monoclonal antibodies to the antigens of proteins MUC-2, MUC-3, MUC-4 in the integumentary epithelium, goblet cells, the epithelium of the mucous glands and the fusiform cells of the stroma of the mucous tunic of the bronchi in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) during an infectious and noninfectious exacerbation. It has been established that the decrease of the expression of MUC2 and MUC3 antigens of various degree of manifestation occurs during an exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease in different types of epithelial cells of the mucous tunic of the bronchi. Revealed expression of antigens MUC2 and MUC3 in the fusiform cells of the stroma (fi broblasts) during a COPD exacerbation enables to confi rm the fact of an epithelial-mesenchymal transformation, namely, the change of transformed epithelial cells quality; as a result they react in another way in comparison with ordinary epithelial cells on molecular factors which play a certain role in the development of infl ammatory process and progression of fi brosis in COPD.
Особенности иммуногистохимических изменений клеточного инфильтрата (содержание муцинов MUC 2, 3, 4) в слизистой оболочке бронхов больных хроническим обструктивным заболеванием легких
Specifi c characteristics of immunohistochemical changes of the cellular infi ltrate (the content of mucins MUC 2, 3, 4) in the mucous tunic of the bronchi in patients with chronic obstructive pulmonary disease
Keywords: муцини; слизові оболонки бронхів; запалення; муцины; слизистые оболочки бронхов; воспаление; mucins; mucous tunic of the bronchi; inflammation