Гігієнічна оцінка здоров’я молоді в сучасних умовах навчання - Василенко, С. Г.; Воробйова, К. В. (Одеса : ОНАХТ, 2021)
Здоров’я дітей та молоді є інтегральним показником загального благополуччя суспільства та індикатором соціальних та екологічних негараздів. За останні 5 років в Україні відбулося значне погіршення здоров’я школярів та молоді: поширеність всіх хвороб у підлітків за підвищилася на 15 %, у кожного другого учня виявлено поєднання декількох хронічних захворювань, 40% мають різноманітну хронічну патологію. Лише 10% випускників шкіл можуть вважатися здоровими.