Роль коронавірусної інфекції в ураженні легень, що сприяє виникненню ускладненого перебігу негоспітальної пневмонії - Авгайтіс, С. С.; Сідь, Євген Володимирович; Avgaitis, S. S.; Sid', E. V. (My University, 2024)
Оглядова стаття присвячена ролі коронавірусною інфекції в ураженні легень, що сприяє виникненню ускладненого перебігу негоспітальної пневмонії. На основі наукометричних баз Web of science, Scopus, PubMed проведено ретроспективний аналіз літератури із вказаної проблематики за 2013-2023 рр. Провівши огляд анотацій статей та ознайомившись з їх повним текстом, ми відібрали 32 джерела. Результати пошуку вказують на те, що у більшості людей, інфікованих SARS-CoV-2, не розвивається важке захворювання, й інфекція, ймовірно, обмежується у верхніх дихальних шляхах. Однак у деяких людей зараження вірусом призводить до важкої пневмонії, у якій переважає імунопатологія, ймовірно, спричинена інфекцією нижніх дихальних шляхів. Пошкодження альвеол може бути прямим наслідком інфікування клітин або непрямим наслідком, викликаним місцевими запальними реакціями. Люди з важким перебігом COVID-19 часто мають схильність до несвоєчасної імунної відповіді. Запалення та коагуляція додатково посилюють прозапальні та/або профіброзні реакції, що сприяє розвитку ускладнень. Неконтрольоване запалення зрештою призводить до важкої імунопатології, характерної для COVID-19. У зв'язку з цим, розуміння патогенезу інфекції SARS-CoV-2 і того, як вона сприяє критичному захворюванню та його ускладненням, може допомогти покращити розподіл ризиків і розробити цільову терапію для зменшення гострих і віддалених наслідків цієї хвороби. The review article focuses on the role of coronavirus infection in lung damage, which contributes to the complicated course of community-acquired pneumonia. Based on the scientometric databases Web of science, Scopus, PubMed, a retrospective analysis of the literature on this topic for 2013-2023 was conducted. 32 sources were selected after reviewing the abstracts of the articles and reading their full text. The results of the search indicate that most people infected with SARS-CoV-2 do not develop severe illness, and the infection is likely to be limited to the upper respiratory tract. However, in some people, infection with the virus leads to severe pneumonia dominated by immunopathology, probably caused by lower respiratory tract infection. Alveolar damage can be a direct consequence of cell infection or an indirect consequence caused by local inflammatory reactions. People with severe COVID- 19 often have a tendency to have a delayed immune response. Inflammation and coagulation further exacerbate pro-inflammatory and/ or profibrotic reactions, which contributes to the development of complications. Uncontrolled inflammation ultimately leads to severe immunopathology characteristic of COVID-19. In this regard, understanding the pathogenesis of SARS-CoV-2 infection and how it contributes to critical illness and its complications may help to improve risk allocation and develop targeted therapies to reduce the acute and long-term consequences of this disease.
The role of coronavirus infection in lung injury, which contributes to the occurrence of complicated course of community-acquired pneumonia
Keywords: COVID-19; Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2; коронавірус; пневмонія; імунна відповідь; запальні цитокіни; coronavirus; infected pneumonia; immune response; inflammatory cytokine