Еозинофільні захворювання шлунково-кишкового тракту в практиці лікаря ендоскопіста - Клименко, Андрій Володимирович; Кіосов, Олександр Михайлович; Гулевський, С. М. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Еозинофільні захворювання шлунково-кишкового тракту є рідкісними станами з імуно-опосередкованим патогенезом та включають в себе такі прояви ураження ШКТ як Ео (еозинофільний езофагіт), ЕГЕ (еозинофільний гастроентерит) та еозинофільний коліт. Діагноз базується на ендоскопічних знахідках, клінічних проявах та достовірно підтверджується в 100% випадків за даними гістологічних досліджень біоптатів шлунково-кишкового тракту (інфільтрація еозинофілами ≥ 15 в полі зору та вторинним фіброзом слизової оболонки). Мета: Проаналізувати ендоскопічні та гістологічні заключення у пацієнтів в анамнезі котрих є алергічні захворювання (алергічний риніт, бронхіальна астма, атопічний дерматит, та. інш) та клінічними проявами дисфагії, біль у груддях та епігастрії.
Keywords: тези доповідей