Спектрофотометричне визначення деяких цефалоспоринів за реакцією з крезоловим червоним - Бурлака, Ю. В.; Портна, К. П.; Тарханова, О. О.; Васюк, Світлана Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2010)
Запропоновано новий метод кількісного визначення цефазоліну й цефоперазону натрієвої солі в порошках для приготування ін’єкційних розчинів, що базується на вимірюванні абсорбції забарвлених продуктів реакції з крезоловим червоним при 405 нм для цефазоліну та 410 нм для цефоперазону. Межі визначення складають 1,26 мкг/мл і 2,17 мкг/мл, коефіцієнти кореляції – 0,9999 і 0,9998 відповідно. Метод характеризується високою чутливістю, точністю і простотою виконання. Предложен новый метод количественного определения цефазолина и цефоперазона натриевой соли в порошках для приготовления инъекционных растворов, который основан на измерении абсорбции окрашенных продуктов реакции с крезоловым красным при 405 нм для цефазолина и 410 нм для цефоперазона. Пределы определения составляют 1,26 мкг/мл и 2,17 мкг/мл, коэффициенты корреляции – 0,9999 и 0,9998 соответственно. Метод характеризуется высокой чувствительностью, точностью и простотой выполнения. A new spectrophotometric method for the quantitative determination of cefazolin and cefoperazone sodium salts in pharmaceutical preparations is proposed. This method is based on the reaction with cresol red and the formation of coloured products that exhibit absorption maxima at 405 nm for cefazolin and 410 nm for cefoperazone. The detection limits were found to be 1,26 mcg/ml and 2,17 mcg/ml, the correlation coefficients – 0,9999 and 0,9998 respectively. The proposed method is highly sensitive, precise and simple for routine quality control.
Keywords: спектрофотометрія; цефазолін; цефоперазон; крезоловий червоний; кількісне визначення; спектрофотометрия; цефазолин; крезоловый красный; количественное определение; spectrophotometrу; cresol red; cefazolin; cefoperazone; quantitative determination