Ектопічний рак щитовидної залози яєчника – невирішені питання діагностики та лікування struma ovaria maligna - Ковальов, Олексій Олексійович; Толок, О. П.; Ковальов, Костянтин Олексійович; Kovalyov, O. O.; Tolok, O. P.; Kovalov, K. O. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – описати рідкісне клінічне спостереження первинного папілярного раку щитовидної залози у яєчнику й обговорити помилки, яких припустилися під час лікування. Клінічний випадок. Під спостереженням перебували п’ятеро жінок із гістологічно підтвердженим діагнозом struma ovaria. У чотирьох пацієнток ураження мали доброякісний характер. В однієї хворої діагностовано ектопічну тиреоїдну карциному. Наведено історію хвороби 70-річної жінки, якій виконали операцію гістеректомії без наступного лікування у спеціалізованому онкологічному центрі з приводу первинного папілярного раку щитовидної залози в яєчнику. Висновки. Під час спостереження за пацієнтами зі злоякісною struma ovaria клініцисти помилково не використовують рекомендації, розроблені для діагностики й комбінованого лікування високодиференційованих тиреоїдних карцином, незалежно від їхньої еутопічної чи ектопічної локалізації. The aim of the work is to demonstrate a rare clinical observation of primary papillary thyroid cancer in the ovary and to discuss the mistakes that were made during treatment. Case report. 5 women with a histologically confirmed diagnosis of struma ovary were under our observation. In 4 lesions were benign. One patient was diagnosed with ectopic thyroid carcinoma. The medical history of a 70-year-old woman who underwent hysterectomy without further treatment in a specialized oncology center for primary papillary thyroid cancer in the ovary is presented. Conclusions. When managing patients with malignant struma ovary, clinicians mistakenly do not use the guidelines developed for the diagnosis and combined treatment of highly differentiated thyroid carcinomas, regardless of their eutopic or ectopic localization.
Ectopic thyroid cancer in the ovary – unresolved issues of diagnosis and treatment of struma ovaria maligna
Keywords: struma ovarii; папілярний рак; ектопічна щитовидна залоза; papillary cancer; ectopic thyroid gland