Раціональний вибір етіотропної терапії при запальних захворюваннях ЛОР органів у дітей - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Lezhenko, G. O.; Pashkova, O. E.; Леженко, Г. А.; Пашкова, Е. Е. (My University, 2016)
Мета: оцінка ефективності антибіотика цефалоспоринового ряду ІІІ покоління цефподоксима проксетилу (Цефодокс) у терапії бактеріальних захворювань ЛОР-органів у дітей.Пацієнти і методи. Проведено комплексне обстеження і лікування 45 дітей віком від 7 до 15 років з інфекційною патологією ЛОР-органів, серед яких у 16 дітей було діагностовано загострення хронічного тонзиліту, у 14 пацієнтів — гострий бактеріальний тонзилофарингіт та у 15 дітей — гострий синусит. Застосовувалися клініко-лабораторні, бактеріологічні та інструментальні методи дослідження. Результати. Домінуючою мікрофлорою при ЛОР-патології у дітей були бактерії роду Haemophilus (53,3%) та Streptococcus pyogenes (22,2%). За результатом антибіотикограм усі збудники виявилися найбільш чутливими до цефалоспоринів ІІІ покоління. На тлі застосування цефподоксима проксетилу у 95,6% хворих результат лікування оцінено як хороший, у 2,2% — задовільний, у 2,2% — незадовільний. Побічних ефектів або алергічних реакцій на препарат у ході дослідження не спостерігалося. Висновки. Використання цефподоксима проксетилу в комплексній терапії бактеріальних інфекцій ЛОР-органів є високоефективним та безпечним, що дозволяє рекомендувати його у якості стартової терапії захворювань ЛОР-органів бактеріальної етіології у дітей. Etiologic structure of ENT inflammatory diseases in 45 children aged 7 to 15 years (16 children with acute exacerbation of chronic tonsillitis, 14 patients with acute bacterial tonsillopharyngitis and 15 children with acute sinusitis) has studied. In the ENT diseases established domination of bacterias of Haemophilus (53,3%) and Streptococcus pyogenes (22,2%). The application of cephalosporin III Cefpodoxime Proxetil has justified as a starting treatment of ENT bacterial diseases in children. It has shown that the use of Cefpodoxime Proxetil in the treatment of ENT bacterial infections in children is highly effective and safe. The results of clinical and laboratory research and bacteriological methods in 95,6% of patients assessed outcome of treatment as good, in 2,2% — satisfactory, in 2,2% — unsatisfactory. No adverse effects or allergic reactions were observed in the study. Цель: оценка эффективности антибиотика цефалоспоринового ряда ІІІ поколения цефподоксима проксетила (Цефодокс) в терапии бактериальных заболеваний ЛОР-органов у детей. Пациенты и методы. Проведено комплексное обследование и лечение 45 детей в возрасте от 7 до 15 лет с инфекционной патологией ЛОР-органов, из которых у 16 детей было диагностировано обострение хронического тонзиллита, у 14 пациентов — острый бактериальный тонзиллофарингит и у 15 детей — острый синусит. Применялись клинико-лабораторные, бактериологические и инструментальные методы исследования. Результаты. Доминирующей микрофлорой при ЛОР-патологии у детей были бактерии рода Haemophilus (53,3%) и Streptococcus pyogenes (22,2%). По результатам антибиотикограмм все возбудители оказались наиболее чувствительными к цефалоспоринам ІІІ поколения. На фоне применения цефподоксима проксетила у 95,6% больных результат лечения оценен как хороший, у 2,2% — удовлетворительный, у 2,2% — неудовлетворительный. Побочных эффектов или аллергических реакций на препарат в ходе исследования не наблюдалось. Выводы. Применение цефподоксима проксетила в комплексной терапии бактериальных инфекций ЛОР-органов является высокоэффективным и безопасным, что позволяет рекомендовать его в качестве стартовой терапии заболеваний ЛОР-органов бактериальной этиологии у детей.
Rational choice of ethiotropic therapy of ENT inflammatory diseases in children
Рациональный выбор этиотропной терапии при воспалительных заболеваниях ЛОР органов у детей
Keywords: запальні захворювання ЛОР-органів; пероральні цефалоспорини; цефподоксима проксетил; діти; ENT inflammatory diseases; oral cephalosporin; Cefpodoxime Proxeti; children; воспалительные заболевания ЛОР-органов; пероральные цефалоспорины; цефподоксима проксетил; дети