Частота виникнення гострого пошкодження нирок у пацієнтів з декомпенсвованою серцевою недостатністю в залежності від коморбідності - Качан, Ігор Сергійович; Кучерова, Анастасія Валеріївна; Нікітюк, Ольга Вячеславівна; Котляревська, Еліна Валентинівна (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Мета роботи: проаналізувати частоту виникнення гострого пошкодження нирок (ГПН) у хворих з декомпенсованою хронічною серцевою недостатністю (ХСН) IIБ стадії зі зниженою фракцією викиду в залежності від коморбідності. Висновки: Коморбідність є несприятливим фактором щодо виникнення ГПН у хворих з кардіоваскулярною патологією. Наявність щонайменше чотирьох супутніх захворювань (8 балів та вище за шкалою Charlson) достовірно підвищує ризик ГПН у пацієнтів з декомпенсованою ХСН.
Keywords: гостре ушкодження нирок; ниркова дисфункція; серцева недостатність; коморбідність; тези