Взаємозв’язок параметрів вуглеводного обміну з мінеральною щільністю кісткової тканини та ризиком переломів у хворих на цукровий діабет 2 типу - Бородавко, Ольга Іванівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. У групу хронічних ускладнень цукрового діабету 2 типу (ЦД) все частіше включають прояви остеопорозу та підвищений ризик переломів (РП). Однак, до цього часу дані про вплив вуглеводного обміну на мінеральну щільність кісткової тканини (МЩКТ) та РП у хворих на ЦД є суперечливими. Мета дослідження: проаналізувати взаємозв’язок параметрів вуглеводного обміну з показниками ультразвукової денситометрії та ризиком переломів розрахованим за допомогою онлайн калькуляторів FRAX та Q-fracture у хворих на ЦД. Матеріал і методи: обстежено 74 хворих на ЦД. Медіана віку пацієнтів склала 59,6 (55,5; 64,5) років, медіана тривалості ЦД – 5,5 (3,0; 8,5) років. Усім пацієнтам проведена ультразвукова денситометрія на ультразвуковому денситометрі Omnisense 7000. Десятирічний РП шийки стегнової кістки та інших остеопоротичних переломів розраховували за допомогою української моделі алгоритмів FRAX total, FRAX hip та Q-fracture total, Q-fracture hip. Усім хворим досліджували рівень с-пептиду, інсуліну, глюкози натще, глікованого гемоглобіну та індексу НОМА.
Keywords: тези доповідей