Дослідження структурно-механічних властивостей супозиторіїв з оливою журавлини - Олійник, І. М.; Федоровська, М. І.; Лисянська, Ганна Петрівна; Гладишева, Світлана Анатоліївна; Oliynyk, I. M.; Fedorovska, M. I.; Lisianskaia, A. P.; Gladysheva, S. A. (My University, 2019)
Зараз серйозною медико-соціальною проблемою є лікування геморою, комбінованого з тріщинами прямої кишки, пов'язаною з широким поширенням і значним впливом на якість життя людини. Олива журавлини є досить перспективною сполукою для використання в м'яких проктологічних лікарських формах, оскільки має антиоксидантні, гіпохолестеренемічні і антисклеротичні ефекти разом з практичною відсутністю токсичності. Метою даної роботи є вивчення впливу допоміжних речовин, що використовуються в технології виготовлення супозиторіїв (основ-носіїв і поверхнево-активних речовин) на біофармацевтичні властивості ректальної лікарської форми з оливою журавлини. Як випливає з представлених даних, вид основи і вид поверхневоактивних речовин статистично значущо впливають на вивільнення оливи журавлини з супозиторіїв. Дисперсійний аналіз результатів досліджень показав, що оптимальне вивільнення оливи журавлини з супозиторіїв ректальних забезпечує композиція твердого жиру кондитерського і емульгатора №1. Recently treatment of hemorrhoid with rectal fissure has been reporting as a serious medical and social problem concerned with widespread and significant influence on the human’s health. Cranberry oil is a perspective for using in proctologic semisolid dosage forms due to antioxidative, hypocholesterolemic and antisclerotic activities without much toxicity. The aim of this work is a study of influence of the excipients used in suppository manufacturing (delivery bases and surfactants) on the biopharmaceutical characteristics of the rectal dosage form with cranberry oil. According to the presented sort of base and a sort of surfactant make a sighnificant influence on cranberry oil releasing from the suppositories. Variance analysis of results revealed that formulation with confectionary solid butter and emulsifier №1 provide with the optimal releasing of cranberry oil from the suppositories.
Study of structural and mechanical characteristics of suppositories with cranberry oil
Keywords: олива журавлини; супозиторії; температура процесу; тиксотропність; механічна стабільність; cranberry oil; suppositories; delivery base; surfactants; releasing; antioxidative activity