Водорозчинні похідні 3-бензил-8-пропілксантиніл- 7-ацетатної кислоти – перспективний клас біоактивних сполук - Михальченко, Євген Костянтинович; Біляєв, М. О.; Безштанько, А. В. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Для сучасної фармацевтичної науки пріоритетним залишається питання синтезу нових фармакологічно активних сполук – потенційних лікарських засобів. Одними з найбільш поширених на ринку є фармацевтичні препарати створені на основі нітрогенвмісних гетероциклічних систем, що входять до складу багатьох природних біологічно активних речовин (нуклеїнові кислоти, алкалоїди, вітаміни тощо) та відіграють значну роль в процесах метаболізму. Особливу увагу вчених привертають різноманітні похідні ксантину, на основі яких був одержаний ряд лікарських засобів з широким спектром фармакологічної дії (амінофіллін, спофіллін, темісал, дипрофіллін тощо).
Keywords: тези доповідей