Взаимосвязь тревожно-депрессивных расстройств с течением ишемической болезни сердца, коморбидной с метаболическим синдромом - Михайловская, Н. С.; Литвиненко, В. А.; Мельник, А. И.; Михайловська, Наталія Сергіївна; Литвиненко, В. О.; Мельник, А. І.; Mychaіlovska, N. S.; Litvinenko, V. A.; Melnik, A. I. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
При сочетании тревожно-депрессивных расстройств с компонентами метаболического синдрома ожидается суммация их эффекта, что может существенно повлиять на прогноз пациентов с ишемической болезнью сердца (ИБС). С целью установить взаимосвязь тревожно-депрессивных расстройств с компонентами метаболического синдрома у больных ишемической болезнью сердца и оценить их влияние на течение данного заболевания обследован 81 больной с диагнозом ИБС: стабильная стенокардия напряжения II–III функционального класса (1 группа (n=35) – с изолированным течением ИБС, 2 группа (n=46) – с ИБС в сочетании с метаболическим синдромом). При помощи общеклинического исследования, суточного мониторирования ЭКГ, Сиэтловского опросника качества жизни больных со стенокардией, опросника SF-36, госпитальной шкалы тревоги и депрессии HADS исследованы особенности клинического течения ишемической болезни сердца, качество жизни пациентов во взаимосвязи с выраженностью тревожно-депрессивных расстройств. Установлено, что течение ИБС, коморбидной с метаболическим синдромом, ассоциировано с более высокими суммарными уровнями тревоги и депрессии по шкале HADS, коррелирующими с такими компонентами метаболического синдрома, как абдоминальное ожирение, дислипидемия и гипергликемия. Это свидетельствует о том, что наличие тревожно-депрессивных расстройств у больных с метаболическим синдромом сопровождается ухудшением клинического течения ИБС по данным Сиэтловского опросника, снижением качества жизни пациентов, дисбалансом вегетативной нервной системы в сторону усиления активности симпатического звена. При поєднанні тривожно-депресивних розладів із компонентами метаболічного синдрому очікується сумація їхнього ефекту, що може суттєво вплинути на прогноз пацієнтів з ішемічною хворобою серця. З метою встановити взаємозв’язок тривожно-депресивних розладів із компонентами метаболічного синдрому у хворих на ішемічну хворобу серця та оцінити їх вплив на перебіг захворювання обстежили 81 хворого з діагнозом ІХС: стабільна стенокардія напруги II–III функціонального класу (1 група (n=35) – з ізольованим перебігом ІХС, 2 група (n=46) – з ІХС у поєднанні з метаболічним синдромом). За допомогою загальноклінічного дослідження, добового моніторування ЕКГ, Сіетлського опитувальника якості життя хворих зі стенокардією, опитувальника SF-36, госпітальної шкали тривоги та депресії HADS досліджено особливості клінічного перебігу ішемічної хвороби серця, якість життя пацієнтів у взаємозв’язку з вираженістю тривожно-депресивних розладів. Встановили: перебіг ІХС, що є коморбідною з метаболічним синдромом, асоційований із більш високими сумарними рівнями тривоги та депресії за шкалою HADS, корелюється з такими компонентами метаболічного синдрому, як абдомінальне ожиріння, дисліпідемія та гіперглікемія. Це свідчить про те, що наявність тривожно-депресивних розладів у хворих із метаболічним синдромом супроводжується погіршенням клінічного перебігу ІХС згідно з даними Сіетлського опитувальника, зниженням якості життя пацієнтів, дисбалансом вегетативної нервової системи у бік посилення активності симпатичної ланки. Aim. It is expected that combination of anxiety and depressive disorders with components of the metabolic syndrome can summarize their effects that can significantly affect the prognosis of patients with coronary heart disease. Methods and results. In order to establish an interconnections of the anxiety and depressive disorders with components of the metabolic syndrome in patients with coronary artery disease and to assess their impact on the course of the disease 81 patients with a diagnosis of coronary heart disease: angina pectoris II-III functional class were examined. The 1st group consisted of the 35 patients with isolated coronary heart disease, group 2 - 46 patients with coronary heart disease and metabolic syndrome. With the help of clinical and biochemical analysis, daily ECG monitoring, Seattle Angina Questionnaire, SF-36 questionnaire, the Hospital Anxiety and Depression Scale HADS we investigated the severity of anxiety and depression and life quality of the patients, depending on higher overall levels of anxiety and depression on the scale of HADS. Conclusion. It was found that for coronary heart disease concomitant with the metabolic syndrome is associated with higher overall levels of anxiety and depression on the scale of HADS, correlated with components of metabolic syndrome such as abdominal obesity, dyslipidemia and hyperglycemia. The presence of anxiety and depressive disorders in patients with metabolic syndrome, accompanied by more severe clinical course coronary heart disease according to Seattle questionnaire, reduced quality of life for patients, an imbalance of the autonomic nervous system in the direction of increased activity of the sympathetic part.
Взаємозв’язок тривожно-депресивних розладів із перебігом ішемічної хвороби серця, коморбідної з метаболічним синдромом
Relationship of the anxiety-depressive disorder with coronary heart disease, comorbid with metabolic syndrome
Keywords: тревожно-депрессивные расстройства; ишемическая болезнь сердца; метаболический синдром; тривожно-депресивні розлади; ішемічна хвороба серця; метаболічний синдром; Anxiety-Depressive Disorders; Coronary Heart Disease; Metabolic Syndrome