Выбор метода хирургического лечения больных с раком прямой кишки - Милица, Н. Н.; Постоленко, Н. Д.; Милиця, Микола Миколайович (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Мета роботи полягала у вивченні безпосередніх результатів хірургічного лікування 143 пацієнтів з раком прямої кишки за останні 2 роки. При пухлинах ректосигмоїдного і верхньоампулярних відділів прямої кишки виконували передню резекцію з накладанням колоректального анастомозу. При пухлинах середньоампулярного відділу використовували низькі наданальні резекції з накладанням превентивної трансверзостоми. При пухлинах нижньомпулярного відділу прямої кишки останнім часом переважно використовують сфінктерозберігаючі операції – черевно-анальні резекції. Частота післяопераційних ускладнень склала 18,1%, післяопераційна летальність – 4,2%. Целью работы явилось изучение непосредственных результатов хирургического лечения 143 пациентов с раком прямой кишки, проведенных в клинике за последние 2 года. При опухолях ректосигмоидного и верхнеампулярного отделов прямой кишки выполняли переднюю резекцию с наложением колоректального анастомоза. При опухолях среднеампулярного отдела использовали низкие наданальные резекции с наложением превентивной трансверзостомы. При опухолях нижнеампулярного отдела прямой кишки в последнее время преимущественно используют сфинктерсохраняющие операции – брюшно-анальные резекции. Частота послеоперационных осложнений составила 18,1%, послеоперационная летальность – 4,2%. The purpose of this work was the study of the direct results of the surgical treatment of 143 patients with rectal cancer, carried out in the clinic during last 2 years. In cases of rectosigmoid tumors and tumors of the upper-ampullar divisions of rectum front resection with the imposition of colorectal anastomosis was performed. In cases of tumors of middle-ampullar division low resections with the imposition of preventive colostomy were used. In cases of tumors of the lowampullar division of rectum recently the abdominal-anal resections are predominantly used. The frequency of postoperative complications is 18,1%, postoperative lethality - 4,2%.
Keywords: рак прямої кишки; черевно-анальна резекція; сфінктерозберігаючі операції; рак прямой кишки; брюшно-анальная резекция; сфинктеросохраняющие операции; rectal cancer; abdominal-anal resections; sphincter-saving operation