Ключові молекулярно-генетичні регулятори диференціювання ендокриноцитів підшлункової залози - Іваненко, Тарас Васильович; Винокурова, Антоніна Віталіївна; Ivanenko, T. V.; Vynokurova, A. V. (My University, 2021)
Мета роботи – проаналізувати літературні дані стосовно групи найбільш важливих та активних генів, що беруть участь у формуванні ендокринного апарату підшлункової залози. Висновки. Фактори та маркери транскрипції, що визначають типи клітин, активно діють у підшлунковій залозі під час ембріогенезу. Серед ключових генів, пов'язаних із диференціюванням, є головний регулятор ендокринної підшлункової залози нейрогенін-3 (Ngn3), специфічні для альфа-клітини гени – Рах 6, Arx, Maf-B, Nkx-2.2, Nkx-6.2; бета-клітинні специфічні транскрипційні фактори – Pax 4, Maf-A, Maf-B, Nkx-6.1, Nkx-2.2, PDX-1; дельта-клітини – Pax-6, Pax-4; маркер прогеніторних клітин – C-kit. Регуляторні білки, що кодуються цими генами, контролюють механізми диференціювання ендокриноцитів, які активні не тільки під час ембріогенезу, але й продовжують індукувати утворення ендокринних клітин протягом дорослого життя, у тому числі під впливом екзогенних та ендогенних факторів, коли з протокових клітин утворюються нові острівці.
Key molecular genetic regulators of pancreatic endocrinocyte differentiation
Keywords: ендокриноцити; підшлункова залоза; молекулярні регулятори; endocrinocytes; pancreas; molecular regulators