Характеристика експресії ММР-9 і ТІМР-1 при різному рівні імуноклітинної інфільтрації печінки у хворих на хронічний вірусний гепатит С - Шебеко, Юлія Олександрівна; Shebeko, Yu. A. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Мета дослідження полягала у визначенні клітин-продуцентів і відмінностей в експресії металопротеїнази MMP-9 та її тканинного інгібітора ТІMP-1 при фіброзі і цирозі печінки на фоні різної активності хронічного вірусного гепатиту С. Аналіз 20 трепанобіоптатів печінки хворих на вірусний гепатит С показав, що експресія MMP-9 і ТІMP-1 відбувається в численних активованих зірчастих клітинах печінки, клітинах Купфера, гепатоцитах, лімфоцитах і зростає при підвищенні рівня імуноклітинної інфільтрації печінки. Research aim was to determine cells-sources and differences of MMP-9 and TIMP-1 expression in liver fi brosis and cirrhosis with different activity of chronic viral hepatitis C. Analysis of 20 biopsies of liver with chronic viral hepatitis C revealed that expression of MMP-9 and TIMP-1 occurs in increased amount of hepatic stellate cells, Kupffer cells, hepatocytes and lymphocytes and enhances at rising of imunocellular infi ltration in liver.
Data about MMP-9 and TIMP-1 expression in liver fi brosis and cirrhosis in patients with chronic viral hepatitis C
Keywords: матриксні металопротеїнази; тканинні інгібітори матриксних металопротеїназ; фіброз; цирроз печінки; вірусний гепатит; matrix metalloproteinases; tissue inhibitors of matrix metalloproteinases; liver fibrosis and cirrhosis; viral hepatitis