Профілактика та лікування стоматологічних захворювань у хворих з онкопатологією - Філон, Андрій Миколайович; Filon, A. M. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Дисертаційна робота присвячена актуальному завданню сучасної стоматології, а саме: розробці критеріїв діагностики стоматологічних захворювань у хворих з онкопатологією, що отримують хіміотерапію як етапу удосконалення результатів лікування. Аналіз літератури виявив, що злоякісні новоутворення є серйозною проблемою охорони здоров'я. За даними Національно інституту раку, за останні 20 років рівень захворюваності на рак молочної залози виріс на 30 %. Це одне з найбільш розповсюджених онкологічних захворювань в Україні. У 2020 році приблизно у 10 тисяч українців були виявлені пухлини голови та шиї, в тому числі порожнини рота. Досі у країнах світу (Америки та Європи, в тому чіслі) проводяться дослідження у напрямку розробок засобів для забезпечення стоматологічної безпеки онкохворим (Epstein, Joel B et al., 2025). У 2022 році було зареєстровано близько 20 млн нових випадків раку. Нові оцінки свідчать, що разом 10 видів раку становили близько двох третин нових випадків і смертей у всьому світі у 2022 році. Дані охоплюють 185 країн і 36 онкозахворювань. The dissertation is devoted to an actual and important problem of modern dentistry, namely: the development of diagnostic criteria and improvement of methods of treatment of dental diseases in patients with oncology receiving chemotherapy. Literature reviews revealed that breast cancer is a serious health problem, as this disease accounts for 20% of malignant neoplasms. According to the National Cancer Institute, the incidence of breast cancer has increased by 30 % over the past 20 years. This is one of the most common oncological diseases in Ukraine. The relevance of the problem of the oncology service is determined by the difficulty of timely diagnosis and the late application of patients for medical assistance. Currently, the main directions of oncology care are preventive work, high-quality differential diagnostics, and modern complex treatment of patients.
Prevention and treatment of dental diseases in patients with oncology
Keywords: оральний мукозит; метаболізм кісткової тканини; матриксні металопротеїнази; хіміотерапія; ксеростомія; пародонтит; карієс зубів; стоматологічні ускладнення; запальні процеси; ФНП-а; комплексне лікування; профілактика; oral mucositis; bone tissue metabolism; matrix metalloproteinases; chemotherapy; xerostomia; periodontitis; dental caries; dental complications; inflammatory processes; TNFa; comprehensive treatment; prevention