Патоперсонологічні трансформації у хворих на шизоафективний розлад (клініко-психопатологічні, медико-психологічні, клініко-етологічні ознаки) - Хоміцький, Микола Євгенович; Khomitskyi, M. Ye.; Хомицкий, Н. Е. (My University, 2020)
В теперішній час діагностика і терапія шизоафективного розладу переважно базується на оцінці особливостей психопатологічних клінічних синдромів періоду загострення, не приділяючи значної уваги вивченню патоперсонологічних трансформацій внаслідок хвороби. Метою дослідження було встановлення структури патоперсонологічних трансформацій у хворих на шизоафективний розлад на підґрунті аналізу клініко - психопатологічних, медико - психологічних, клініко - етологічних характеристик станів ремісії. Контингенти та методи. На базі КУ «Обласна клінічна психіатрична лікарня» ЗОР (м. Запоріжжя) було обстежено 102 особи з діагнозом «шизоафективний розлад» в стані ремісії. Основними методами дослідження були клініко - психопатологічний, психодіагностичний, патопсихологічний, клініко - анамнестичний, клініко -катамнестичний, медико - соціальний та медико - статистичний аналіз. В результаті проведеного дослідження встановлено структуру патоперсонологічних трансформаційу хворих на шизоафективний розлад. Клінікопсихопатологічними ознаками патоперсонологічних трансформацій є наявність в стані ремісії позитивної (11,21±2,93 балів), негативної (12,06±3,21 балів) симптоматики та загальних розладів (25,99±6,70 балів) за PANSS. Медико - психологічними ознаками є дифузний нейрокогнітивний дефіцит, ознаки компенсаторного напруження особистісних ресурсів за методикою стандартизованого методу дослідження особистості та переважання «змішаних» типів реагування на хворобу, обов’язковою складовою яких є дезадаптивні типи. Клініко - етологічними ознаками патоперсонологічних трансформацій при шизоафективному розладі є наявність при соціальних комунікаціях специфічного комплексу агресивно - попереджувальних невербальних поведінкових елементів. Вставлені закономірності можуть бути використані при формуванні системи діагностики та лікувально - реабілітаційних впливів. Тo establish the structure of pathopersonalogical transformations in patients with schizoaffective disorder based on the analysis of clinical-psychopathological, medicalpsychological, clinical-ethological characteristics of remission conditions. Contingents and methods. On the basis "Regional Clinical Psychiatric Hospital" (Zaporizhzhіa) 102 people with schizoaffective disorder in remission have been examined. The methods of the study: clinical - psychopathological, psychodiagnostical, pathopsychological, clinical anamnestical, clinical - cathamnestical, medical - social and medical - statistical analysis. As a result of the study, the structure of pathopersonalogical transformations in patients with schizoaffective disorder was established. Clinical -psychopathological features of pathopersonalogical transformations are the presence of remission of positive (11.21 ± 2.93 points), negative (12.06 ± 3.21 points) symptoms and general disturbances (25.99 ± 6.70 points) according to PANSS. Medico-psychological features are diffuse neurocognitive deficits, signs of compensatory strain on personal resources by the standardized method of personality research, and predominance of "mixed" types of response to the disease, anobligatory component of which are maladaptive types. linical-ethological features of pathopersonalogical transformations in schizoaffective disorder are the presence in social communications of a specific nonverbal complex of aggressive behavioral elements. The inserted patterns can be used in the formation of the system of diagnostics, treatment and rehabilitation effects. В настоящее время диагностика и терапия шизоаффективного расстройства преимущественно базируется на оценке особенностей психопатологических клинических синдромов периода обострения, не уделяя должного внимания изучению патоперсонологических трансформаций, формирующихся в результате болезни. Цель исследования: установить структуру патоперсонологических трансформаций у больных шизоаффективным расстройством на основании анализа клинико - психопатологических, медико - психологических, клинико - этиологических характеристик состояний ремиссии. Контингенты и методы. На базе «Областная клиническая психиатрическая больница» (г. Запорожье) было обследовано 102 человека с диагнозом «шизоаффективное расстройство» в состоянии ремиссии. Методы исследования: клинико - психопатологический, психодиагностический, патопсихологический, клинико - анамнестический, клинико - катамнестический, медико - социальный и медико - статистический анализ. Результаты. Установлена структура патоперсонологических трансформаций у больных шизоаффективным расстройством. Клиникопсихопатологическими признаками патоперсонологических трансформаций являются наличие в состоянии ремиссии позитивной (11,21 ± 2,93 балла), негативной (12,06 ± 3,21 балла) симптоматики и общих расстройств (25,99 ± 6,70 балла) по PANSS. Медико - психологическими признаками являются диффузный нейрокогнитивный дефицит, выявляемые методикой стандартизированного метода исследования личности признаки компенсаторного напряжения личностных ресурсов и преобладание «смешанных» типов реагирования на болезнь, обязательной составляющей которых являются дезадаптивные типы. Клинико -этологическим признаком патоперсонологических трансформаций при шизоаффективном расстройстве являются демонстрируемый при социальных коммуникациях специфический невербальный комплекс агрессивно - предупредительных поведенческих элементов. Выводы. Установленные закономерности могут быть использованы при формировании системы диагностики и лечебно - реабилитационных воздействий.
Pathopersonalogical transformations in patients with schizoaffective disorder (clinicalpsychopathological, medical-psychological, clinical - ethological features)
Патоперсонологические трансформации у больных шизоаффективным расстройством (клинико - психопатологические, медико-психологические, клиникоэтиологические признаки)
Keywords: шизоафективний розлад; клініка; соціальна дезадаптація; патоперсонологічні трансформації; schizoaffective disorder; clinic; social maladjustment; pathopersonalogical transformations; шизоаффективное расстройство; клиника; социальная дезадаптация; патоперсонологические трансформации