Загальна нозологія. Типові патологічні процеси. Патофізіологія органів і систем : практикум з патологічної фізіології для студ. за спец. «Фізична терапія, ерготерапія» - Колесник, Юрій Михайлович; Ганчева, Ольга Вікторівна; Абрамов, Андрій Володимирович; Жулінський, Володимир Олександрович; Ковальов, Микола Михайлович; Василенко, Гліб Володимирович; Мельнікова, Ольга Валеріївна; Іваненко, Тарас Васильович; Грекова, Тетяна Анатоліївна; Каджарян, Єлизавета Віталіївна; Тiщенко, Сергій Вікторович; Данукало, Максим Вікторович; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Патофізіологія є найважливішою фундаментальною наукою, без якої неможливе формування сучасного спеціаліста-медика. Вона формує основи клінічного мислення і професійних дій медичного працівника на базі глибокого розуміння механізмів розвитку патологічних процесів, що розвиваються в організмі людини при захворюваннях. Патофізіологія як навчальна дисципліна базується на знанні студентами основних положень біології, анатомії, біофізики, біохімії, нормальної фізіології, та інтегрується з цими дисциплінами. Вивчення патофізіології складає теоретичні основи для оволодіння студентами фаховими дисциплінами, розвиває професійні здібності до клінічного мислення, забезпечує можливість професійної діяльності. Набуття глибоких знань і навичок з патологічної фізіології дозволяє використовувати їх для рішення клінічних проблем діагностики та профілактики хвороб, а також реабілітації хворих, у котрих розвився той чи інший патологічний стан. В основі пропонованих Вам методичних розробок лежить багаторічний досвід викладання патологічної фізіології у Запорізькому державному медичному університеті, а також методичні матеріали із вивчення предмету відповідно вимог організації навчального процесу у системі вищої медичної освіти. Даний практикум з патофізіології складений колективом кафедри для студентів за спеціальністю «Фізична терапія, ерготерапія» у відповідності з навчальним планом, а також чинній програмі з патофізіології.