Диагностическое и прогностическое значение васкуляризации папиллярных микрокарцином щитовидной железы - Ивахно, И. В.; Івахно, І. В.; Ivakhno, I. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Неоднородность клинического поведения папиллярных микрокарцином щитовидной железы обусловливает поиск морфологических признаков агрессивного течения заболевания. С целью изучения диагностического значения васкуляризации папиллярных микрокарцином щитовидной железы проведено иммуногистохимическое исследование экспрессии CD34 и VEGF 22 гистологических препаратов. Установлено, что повышение уровня васкуляризации и экспрессии VEGF ассоциируется с опухолевой инвазией, десмоплазией, нарушением дозревания соединительной ткани. Не обнаружена зависимость между высоким уровнем васкуляризации и такими прогностическими признаками, как стадия заболевания по классификации TNM, метастазирование, экстраорганная инвазия. Результаты указывают, что васкуляризация служит показателем роста и прогрессии микрокарцином и не является значимым прогностическим фактором заболевания. Неоднорідність клінічної поведінки папілярних мікрокарцином щитовидної залози зумовлює пошук морфологічних ознак агресивного перебігу захворювання. З метою вивчення діагностичного значення васкуляризації папілярних мікрокарцином щитовидної залози здійснили імуногістохімічне дослідження експресії CD34 і VEGF 22 гістологічних препаратів. Виявили, що підвищення рівня васкуляризації та експресії VEGF асоціюється з пухлинною інвазією, десмоплазією, порушенням дозрівання сполучної тканини. Не визначили залежність між високим рівнем васкуляризації й такими прогностичними ознаками, як стадія захворювання за класифікацією TNM, метастазування, екстраорганна інвазія. Результати свідчать, що васкуляризація є показником росту та прогресії мікрокарцином і не є значущим прогностичним чинником захворювання. Aim. Variety of clinical behavior of the thyroid microcarcinomas (PTM) is the reason for searching for the morphologic features of aggressive disease course. Methods and results. In 22 cases of PTM immunohistochemical examination of CD34 and VEGF expression was performed to investigate the diagnostic and prognostic value of vascularization. The association between high level expression of VEGF, microvessels density and morphological features such as tumor invasion, desmoplastic stromal reaction, disorder of connective tissue maturation was revealed. The relationship between high levels of vascularization and TNM stage of disease, lymph node metastasis, extrathyroid invasion was not found. Conclusion. Results indicate that the vascularization is a sign of growth and progression of microcarcinomas and it is not a signifi cant predictor of the disease.
Діагностичне та прогностичне значення васкуляризації папілярних мікрокарцином щитовидної залози
The diagnostic and prognostic value of vascularization in papillary thyroid microcarcinomas
Keywords: папиллярная карцинома; щитовидной железы новообразования; иммуногистохимия; папілярна карцинома; щитовидної залози новоутворення; імуногістохімія; Papillary; Carcinoma; Thyroid Neoplasms; Immunohistochemistry