Структурно-функціональний стан гемомікроциркуляторного русла та паренхіми яєчка при варикоцеле - Халло, О. Є.; Халло, А. Е.; Khallo, O. E. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Варикозне розширення вен сім’яного канатика та оболонок яєчка відіграє ключову роль у розвитку чоловічого безпліддя. З метою вивчення особливостей будови кровоносного русла та паренхіми яєчка в умовах варикозного розширення вен сім’яного канатика та оболонок яєчка на 23 препаратах, що взяли в чоловіків зрілого віку під час патолого-анатомічних досліджень, макро-мікроскопічними та морфометричними методами вивчали діаметри звивистих сім’яних трубочок, кількість клітин сперматогенного епітелію та об’єм ядер інтерстиційних ендокриноцитів. Встановили, що при варикоцеле об’єм яєчка, діаметр звивистих сім’яних трубочок та об’єм ядер інтерстиційних ендокриноцитів значно зменшуються. Це свідчить про наявність циркуляторної гіпоксії яєчка, котра призводить до зменшення об’єму ядер інтерстиційних ендокриноцитів на 31%, знижуючи їхні функціональні властивості. Варикозное расширение вен семенного канатика и оболочек яичка играет ключевую роль в развитии мужского бесплодия. С целью изучения особенностей строения кровеносного русла и паренхимы яичка в условиях варикозного расширения вен семенного канатика и оболочек яичка на 23 препаратах, взятых у мужчин зрелого возраста при патолого-анатомических исследованиях, макро-микроскопическими и морфометрическими методами изучали диаметры извилистых семенных трубочек, количество клеток сперматогенного эпителия и объем ядер интерстициальных эндокриноцитов. Установлено, что при варикоцеле объем яичка, диаметр извитых семенных трубочек и объем ядер интерстициальных эндокриноцитов значительно снижаются. Это свидетельствует о наличии циркуляторной гипоксии яичка, которая приводит к уменьшению объема ядер интерстициальных эндокриноцитов на 31%, снижая тем самым их функциональные свойства. Varicose veins of the spermatic cord and testis membranes play a key role in the development of male infertility. Aim. To study the structural features of the bloodstream and testicular parenchyma in terms of varicose veins of the spermatic cord and testis membranes. Meyhods and results. In 23 testicular preparations taken from men of mature age convoluted seminiferous tubules diameter, number of cells of spermatogenic epithelium and interstitial endocrinocytes nuclei volume were studied using macro- and microscopic morphometric methods. It was established that in varicocele testis volume, diameter of convoluted seminiferous tubules and interstitial endocrinocytes nuclei volume signifi cantly reduced. Conclusion. This indicates the presence of circulatory hypoxia of testicles, which leads to a decrease in the volume of interstitial endocrinocytes nuclei by 31%, thereby reducing their functional properties.
Структурно-функциональное состояние гемомикроциркуляторного русла и паренхимы яичка при варикоцеле
The structural and functional state of hemomicrocirculatory bed and parenchyma of the testis in varicocele
Keywords: варикоцеле; сперматогенез; варикоцеле; сперматогенез; Varicocele; Spermatogenesis