Оцінка взаємозв'язку мінеральної щільності кісткової тканини, ризику переломів та кісткового метаболізму в осіб, які постійно проживають в умовах промислового регіону - Кривенко, Віталій Іванович; Радомська, Т. Ю.; Бородавко, Ольга Іванівна; Кривенко, В. И.; Радомская, Т. Ю.; Бородавко, О. И.; Kryvenko, V. I.; Radomska, T. Yu.; Borodavko, O. I. (My University, 2019)
Визначення взаємозв’язків між дезоксипіридиноліном сечі, даними ультразвукової денситометрії та ризиком переломів у осіб працездатного віку, які постійно проживають в умовах промислового регіону. Матеріал і методи. У дослідження включено 48 осіб віком від 50 до 65 років, які проживали в м. Запоріжжя (промисловий регіон), із них 15 жінок та 33 чоловіки. Усім пацієнтам проводили ультразвукову денситометрію на ультразвуковому денситометрі Omnisense 7000 (BeamMedLtd, Ізраїль). Оцінку стану кісткової тканини проводили за критеріями ВООЗ. Ризик переломів оцінювали за допомогою онлайн-калькуляторів FRAX та Q‑Fracture. Усім хворим визначали рівень дезоксипіридиноліну у ранковій сечі. Результати. Зниження мінеральної щільності кісткової тканини виявлено в 73% обстежених пацієнтів, а підвищення рівня дезоксипірдиноліну сечі зареєстровано у 92%, у тому числі й у пацієнтів з нормальною мінеральною щільністю кісткової тканини, тобто, дезоксипірдинолін сечі є доклінічним маркером ураження кісткової тканини. Підвищення рівня дезоксипірдиноліну сечі асоціюється зі зниженням мінеральної щільності кісткової тканини (r= –0,42) та підвищенням ризику переломів FRAX Ukr Total (r= 0,41) і Q‑fracture Total (r= 0,42) (p<0,05). Ризик переломів FRAX та Q‑fracture достовірно взаємозв’язані з показниками денситометрії. Висновки. Дослідження рівня дезоксипіридиноліну сечі може використовуватися у діагностиці ранніх змін кісткової тканини, оскільки він є раннім маркером кісткової резорбції. Тому онлайн-калькулятори доцільно використовувати для розрахунку ризику переломів, а також при неможливості проведення денситометрії. Определение взаимосвязей между дезоксипиридинолином мочи, данными ультразвуковой денситометрии и риском переломов у лиц трудоспособного возраста, которые постоянно проживают в условиях промышленного региона. Материал и методы. В исследование включено 48 человек в возрасте от 50 до 65 лет, проживающих в г. Запорожье (промышленный регион), из них 15 женщин и 33 мужчины. Всем пациентам проводилась ультразвуковая денситометрия на ультразвуковом денситометре Omnisense 7000 (BeamMedLtd, Израиль). Оценка состояния костной ткани проводилась по критериям ВОЗ. Риск переломов оценивали с помощью онлайн-калькуляторов FRAX и Q‑Fracture. Всем больным определяли уровень дезоксипиридинолина в утренней моче. Результаты. Снижение минеральной плотности костной ткани обнаружено у 73% обследованных пациентов, а повышение уровня дезоксипирдинолина мочи зарегистрировано у 92%, в том числе и у пациентов с нормальной минеральной плотностью костной ткани, то есть дезоксипирдинолин мочи является доклиническим маркером поражения костной ткани. Повышение уровня дезоксипирдинолина мочи ассоциируется со снижением минеральной плотности костной ткани (r = –0,42) и повышением риска переломов FRAX Ukr Total (r = 0,41) и Q‑fracture Total (r = 0,42) (p <0,05). Риск переломов FRAX и Q‑fracture достоверно взаимосвязаны с показателями денситометрии. Выводы. Исследование уровня дезоксипиридинолина мочи может использоваться в диагностике ранних изменений костной ткани, так как он является ранним маркером костной резорбции. Поэтому онлайн-калькуляторы целесообразно использовать для расчета риска переломов, а также при невозможности проведения денситометрии. y. Determination of the relationship between the level of deoxypyridinoline urine, ultrasound densitometry and fracture risk in persons of working age residing permanently in the industrial region. Material and methods. The study included 48 people aged 50 to 65 living in Zaporizhzhia (industrial region), including 15 women and 33 men. All patients underwent ultrasonic densitometry on the Omnisense 7000 ultrasonic densitometer (BeamMedLtd, Israel). The criteria for WHO has been determined by the state of bone tissue. The fracture risk was estimated using online FRAX and Q‑Fracture calculators. In all patients the level of deoxypyridinoline was measured in morning urine samples. Results. Bone mineral density reduction was found in 73% of the examined patients, and an increase in the level of deoxypyridinoline in urine was recorded in 92%, including those with normal bone mineral density, that is, urinary deoxypyridinoline is a preclinical marker of bone marrow defect. The increased urinary deoxypyridinoline level is associated with a decrease in bone mineral density (r = –0.42) and an increased risk of fractures of FRAX Ukr Total (r = 0.41) and Q‑fracture Total (r = 0.42) (p <0. 05). The risk of fractures of FRAX and Q‑fracture has reliably interconnected with densitometry data. Conclusions. The study of deoxypyridinoline in urine samples may be used to diagnose early bone changes since it is an early marker of bone resorption. Therefore, online calculators could reasonably be used in estimating the risk of fractures, along with the impossibility of densitometry performance.
Оценка взаимосвязи минеральной плотности костной ткани, риска переломов и костного метаболизма у лиц, постоянно проживающих в условиях промышленного региона
Evaluation of the relationship between bone mineral density, the risk of fractures and bone metabolism in persons residing permanently in the industrial region
Keywords: мінеральна щільність кісткової тканини; ризик переломів; кістковий метаболізм; промисловий регіон; минеральная плотность костной ткани; риск переломов; костный метаболизм; промышленный регион; mineral density of bone tissue; risk of fractures; bone metabolism; industrial region