Первичный гиперальдостеронизм: диагностика и лечение на современном этапе - Никоненко, А. С.; Завгородний, С. Н.; Подлужный, А. А.; Русанов, И. В.; Матерухин, А. Н.; Вильховой, С. О.; Макаренков, А. Л.; Гайдаржи, Е. И.; Никоненко, Олександр Семенович; Завгородній, Сергій Миколайович; Подлужний, О. О.; Русанов, І. В.; et al. (My University, 2016)
Цель: разработать дифференцированный подход к диагностике и лечению больных с ПГА. Материалы и методы: в работе обсуждаются результаты обследования и лечения 49 пациентов с ПГА. Аденомы надпочечников диагностированы у 29 (59,2%) больных, узелковая гиперплазия одного или обоих надпочечников – у 20 (40,8%). ССВЗК произведен 29 (59,2%) больным. По его результатам диагноз ИГА выставлен 9 (18,4%) пациентам. 27 (55,1%) пациентам выполнялась ЛАЭ, трем (6,1 %) – резекция аденомы надпочечника, у 16 (32,7 %) больных выполнена РЭДН. Трем (6,1 %) больным с ИГА проводилось консервативное лечение. Результаты и обсуждение: у больных с подтвержденным диагнозом ПГА при отсутствии синдрома субклинической гиперкортизолемии считаем проведение ССВЗК абсолютно показанным, особенно в случаях с двухсторонним поражением коры надпочечников. Об односторонней гиперсекреции альдостерона свидетельствует альдостерон-кортизоловое соотношение с обоих сторон как 3:1. «Золотым стандартом» в лечении аденом надпочечников является ЛАЭ. При лечении узелковой гиперплазии с односторонней гиперсекрецией альдостерона предлагаем использовать РЭДН, так как метод доказывает свою эффективность при исследовании ближайших и отдаленных результатов. Выводы: ССВЗК позволяет достоверно диагностировать сторону гиперсекреции альдостерона. Лапароскопическая адреналэктомия является операцией выбора у больных с альдостеромами. РЭДН – альтернатива лапароскопической адреналэктомии у больных с узелковой гиперплазией надпочечников и односторонней гиперсекрецией альдостерона. Мета: розробити диференційований підхід до діагностики та лікуванню хворих на ПГА. Матеріали та методи. У статті обговорюються результати діагностики та лікування 49 хворих на ПГА. Аденоми наднирників діагностовані у 29 (59,2%) хворих, вузликова гіперплазія одного або обох наднирників – у 20 (40,8%). Селективний відбір крові з вен наднирників проведений 29 (59,2%) хворим. За його даними діагноз ІГА підтвердився у 9 (18,4%) пацієнтів. 27 (55,1%) хворим виконували ЛАЕ, трьом (6,1%) – резекцію аденоми наднирника, у 16 (32,7%) хворих виконана РЕДН. Трьом (6,1%) хворим на ІГА призначали консервативне лікування. Результати та обговорювання. У хворих з підтвердженим діагнозом ПГА за відсутністю синдрома субклінічної гіперкортизолемії вважаємо проведення селективного відбору крові з наднирників доцільним, особливо у випадках з двохстороннім ураженням кори наднирників. Про однобічну гіперсекрецію альдостерона свідчить альдостерон-кортизолове співвідношення з обох боків як 3:1. «Золотим стандартом» у лікуванні аденом наднирників є ЛАЕ. При лікуванні вузликової гіперплазії з однобічною гіперсекрецією альдостерона пропонуємо застосування РЕДН, так як метод доводить свою ефективність при дослідженні найближчих та віддалених результатів. Висновки. Селективний відбір крові з вен наднирників дозволяє достовірно діагностувати бік гіперсекреції альдостерону. Лапароскопічна адреналектомія є операцією вибора у хворих з альдостеромами. РЕДН – альтернатива лапароскопічній адреналектомії у хворих з вузликовою гіперплазією наднирників і однобічною гіперсекрецією альдостерону. Aim: to work out a differential approach to the diagnostics and treatment of patients with primary aldosteronism. Materials and methods. The results of dignostics and treatment of 49 patients are discussed in the article. Adenomas were diagnosed in 29 (59,2%) cases, nodular hyperplasia – in 20 (40,8%) cases. Adrenal vein sampling was done for 29 (59,2%) patients. Idiopatic aldosteronism was confirmed in 9 (18,4%) patients. We have done 27 (55,1%) laparoscopic adrenalectomies, 3 (6,1%) – adrenal resections, 16 (32,7%) – endovascular destructions. Three (6,1%) patients with idiopatic aldosteronism were treated conservatively. Results and discussing. We are sure that adrenal vein sampling is indicated for the patients with primary aldosteronism and without latent hypercortisolemia, especially in the cases of bilateral process. Aldosteron- cortisol ratio 3:1 points out for the unilateral hypersecretion. The so-called “golden standard” in the treatment of adrenal adenomas is laparoscopic adrenalectomy. We suggest a using of endovascular destruction in the cases of nodular hyperplasia and unilateral hypersecretion because of its effectiveness during investigation of the nearest and remote results.
Первинний гіперальдостеронізм: діагностика і лікування на сучасному етапі
Primary aldosteronism: diagnostics and treatment at the present stage
Keywords: первичный гиперальдостеронизм; селективный забор крови из надпочечниковых вен; аденома надпочечника; узелковая гиперплазия; рентгенэндоваскулярная деструкция; первинний гіперальдостеронізм; елективний відбір крові з вен наднирників; аденома наднирника; вузликова гіперплазія; рентгенендоваскулярна деструкція; primary aldosteronism; adrenal vein sampling; adrenal adenoma; nodular hyperplasia; endovascular destruction