Вплив яктону та мексикору на прооксидантно-антиоксидантний гомеостаз і протеїнсинтез у міокарді щурів в умовах доксорубіцинової кардіоміопатії - Ракетська, О. О.; Чекман, І. С.; Горчакова, Н. О.; Ракетская, А. А.; Чекман, И. С.; Горчакова, Н. А.; Raketskaya, E. A.; Chekman, I. S.; Gorchakova, N. A. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Доксорубіцин, який входить до схем лікування онкологічних захворювань, характеризується кардіотоксичністю, що зумовлює необхідність пошуку ефективних кардіопротекторів. Мета дослідження полягала в порівнянні впливу яктону та мексикору на показники антиоксидантної системи, окислювальної модифікації білка, протеїнсинтезу в міокарді щурів в умовах доксорубіцинової кардіоміопатії. У міокарді щурів за допомогою загальноприйнятих методів вивчали вміст показників прооксидантно-антиоксидантного гомеостазу (СОД, ГПР, ГР, АФГ, КФГ і проїнсинтезу), вміст білка в цитоплазмі й мітохондріях при доксорубіциновій кардіоміопатії та захисний вплив похідних янтарної кислоти (яктону, мексикору). Встановили зіставний протекторний вплив яктону та мексикору щодо показників прооксидантно-антиоксидантного гомеостазу, протеїнсинтезу в міокарді щурів при доксорубіциновій кардіоміопатії. Доксорубицин, который входит в схемы лечения онкологических заболеваний, обладает кардиотоксичностью, что требует поиска эффективных кардиопротекторов. Целью исследования стало сравнение влияния яктона и мексикора на показатели антиоксидантной системы, окислительной модификации белка, протеинсинтеза в миокарде крыс в условиях доксорубициновой кардиомиопатии. В миокарде крыс общепринятыми методами изучали содержание показателей прооксидантно-антиоксидантного гомеостаза (СОД, ГПР, ГР, АФГ, КФГ и проинсинтеза), содержание белка в цитоплазме и митохондриях при доксорубициновой кардиомиопатии и защитное влияние производных янтарной кислоты (яктона, мексикора). Установлено сопоставимое протекторное влияние яктона и мексикора относительно показателей прооксидантно-антиоксидантного гомеостаза, протеинсинтеза в миокарде крыс при доксорубициновой кардиомиопатии. Doxorubicin, which is included in the scheme of cancer treatment, possesses cardiotoxicity that requires effective cardioprotectors searching. Aim. The aim of the study was to compare the infl uence of yacton and mexicor on the antioxidant system, oxidative modifi cation of proteins, protein synthesis in the myocardium of rats in conditions of doxorubicin cardiomyopathy. Methods and results. The content of prooxidant-antioxidant homeostasis indicators - SOD, GPR, GR, AFG, KFG and proteinsynthesis – the protein content in the cytoplasma and mitochondria and protective effect of derivatives of succinic acid (yacton, mexicor) were studied in the myocardium of rats in the conditions doxorubicin cardiomyopathy with wellknown methods. Conclusion. It is stated that yakton similar to mexicor has protective infl uence on the prooxidant-antioxidant homeostasis, protein synthesis in the rats myocardium in conditions of doxorubicin cardiomyopathy.
Влияние яктона и мексикора на прооксидантно-антиоксидантный гомеостаз и протеинсинтез в миокарде крыс в условиях доксорубициновой кардиомиопатии
Yacton and mexicor infl uence on prooxidant-antioxidant homeostasis and protein synthesis in the myocardium of rats in conditions of doxorubicin cardiomyopathy
Keywords: яктон; мексикор; гомеостаз; білки; яктон; мексикор; гомеостаз; белки; Yacton; Mexicor; Homeostasis; Proteins