Новые данные о патогенезе аневризмы брюшной аорты - Никоненко, А. С.; Никоненко, А. А.; Никоненко, Андрій Олександрович; Nikonenko, A. S.; Nikonenko, A. O.; Никоненко, Олександр Семенович (My University, 2015)
В работе приведены данные анализа морфологических изменений в стенке аневризмы брюшной аорты с целью изучения значения воспалительной реакции в развитии аневризмы. Установлено, что хроническое воспаление играет основную роль в патогенезе формирования аневризмы брюшной аорты. В стенке аневризмы обнаруживаются обширные воспалительные инфильтраты из лимфоцитов, макрофагов, которые являются основным источником металлопротеиназ, вызывающих дегенерацию эластина, коллагена, что приводит к разрушению структуры стенки и дилатации аорты. У роботі наведено дані аналізу морфологічних змін у стінці аневризми черевної аорти з метою вивчення значення запальної реакції в розвитку аневризми. Встановлено, що хронічне запалення відіграє основну роль у патогенезі формування аневризми черевної аорти. У стінці аневризми виявляються великі запальні інфільтрати з лімфоцитів, макрофагів, які є основним джерелом металопротеїназ, що викликають дегенерацію еластину, колагену, яка призводить до руйнування структури стінки і дилятации аорти. This paper presents data on morphological changes in the wall of abdominal aortic aneurysms in order to study the importance of the inflammatory response in the development of an aneurysm. It is found that chronic inflammation plays a major role in the pathogenesis of abdominal aortic aneurysm formation. In the wall of the aneurysm revealed extensive inflammatory infiltrates of lymphocytes, macrophages, which are the main source of metalloproteinases that cause degeneration of elastin and collagen, which leads to the destruction of the wall structure and dilatation of the aorta.
Нові дані про патогенез аневризми черевної аорти
New data on the pathogenesis of abdominal aortic aneurysms
Keywords: морфология; стенка брюшной аорты; воспаление; фиброз; циклофилин-А; морфологія; стінка черевної аорти; запалення; фіброз; циклофіліном-А; morphology; wall of abdominal aortic; inflammation; fibrosis; cyclofilin-A