Потенціал похідних 1,2,4-тріазолу як антиоксидантних агентів (огляд літератури) - Саліонов, Володимир Олександрович; Смойловська, Галина Павлівна; Salionov, V. O.; Smoilovska, H. P. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – аналіз відомостей найновішої наукової літератури щодо антиоксидантної активності нових похідних 1,2,4-тріазолу; визначити перспективи продовження роботи в напрямі пошуку антиоксидантів синтетичної природи. Матеріали і методи. Пошук даних здійснили з використанням наукометричних баз (PubMed, Scopus, Google Scholar). Матеріал для досліджень – публікації, в яких описано антиоксидантну активність нових похідних 1,2,4-тріазолу. Під час роботи використано метод інформаційного пошуку, аналітичний, описовий і метод узагальнення. Результати. У результаті аналізу відомостей наукової літератури схарактеризували похідні 1,2,4-тріазолів з антиоксидантною активністю. Для визначення перспектив розроблення нових потенційно ефективних лікарських засобів на основі 1,2,4-тріазолу зі спрямованою антиоксидантною дією вчені здійснюють дослідження in vitro та in silico. Синтезовані похідні 1,2,4-тріазолів завдяки антиоксидантним властивостям можуть стати основою нових лікарських засобів для профілактики або лікування раку, хвороб серця, для уповільнення процесів старіння, а також для застосування як нейропротекторів. Встановили, що на українському ринку досі представлена недостатня кількість 1,2,4-тріазолвмісних препаратів вітчизняного виробництва, що мають антиоксидантні властивості. Aim. The aim of this work is the antioxidant activity data analysis of new 1,2,4-triazole derivatives in recent literature. Based on the results of the research, conclusions will be drawn regarding the prospects for further work in the search for potent synthetic antioxidants. Materials and methods. The data search was conducted using scientific databases (PubMed, Scopus, Google Scholar). The material for the study consisted of publications reporting new 1,2,4-triazole derivatives exhibiting antioxidant activity. The study employed methods of information search, analytical, descriptive and generalization techniques. Results. In the analysis of scientific literature 1,2,4-triazole derivatives with antioxidant activity were characterized. To determine the prospects for developing new potentially effective drugs based on 1,2,4-triazole with clearly directed antioxidant action, scientists are conducting in vitro and in silico studies. Synthesized 1,2,4-triazole derivatives could serve as a foundation for new drugs aimed at preventing or treating cancer, heart diseases, as neuroprotective agents, and for slowing down the aging process, due to their antioxidant properties. Based on the study of available information, it was established that the Ukrainian market is insufficiently saturated with domestically produced 1,2,4-triazole-containing drugs exhibiting antioxidant properties.
The potential of 1,2,4-triazole derivatives as antioxidant agents (literature review)
Keywords: 1,2,4-тріазол; похідні; антиоксидантні властивості; аналіз; in silico; in vitro; 1,2,4-triazoles; derivatives; antioxidant effects; analysis