Функціональні розлади біліарного тракту у дітей різного віку - Пащенко, Ірина Володимирівна; Підкова, Віра Ярославівна; Круть, Олександра Степанівна (НМУ ім. О.О. Богомольця, 2016)
Функціональна патологія органів травлення поширена серед дітей різного віку. Вважають, що в основі функціональних розладів біліарного тракту (ФРБТ) знаходяться різні моторно–тонічні зміни: диско ординація жовчного міхура, жовчних та панкреатичних протоків, системних сфінктерів, порушення діяльності дванадцятипалої кишки.Основними проявами функціональних розладів біліарного тракту у дітей є різного ступеню вираженості прояви диспептичного, больового, астено-вегетативного і холестатичного синдромів.
Keywords: абдомінальний біль; функціональні розлади