Гіпотригліцеридемічна активність серед похідних 3-метилксантинів при експериментальній гіперліпідемії - Данільченко, Дмитро Михайлович; Білай, Іван Михайлович; Остапенко, Андрій Олексійович; Маковійчук, В. О.; Данильченко, Д. М.; Билай, И. М.; Маковийчук, В. А.; Danil’chenko, D. M.; Bilay, I. M.; Ostapenko, S. A.; Makoviychuk, V. A. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Вивчено вплив похідних 3-метилксантину на рівень тригліцеридів у сироватці крові при експериментальній гіперліпідемії. Доведено, що найвиразніше гіпотригліцеридемічну активність виявляли сполуки 5 (7-(γ-(n-хлорфенокси)-β-гідроксипропіл)-8-(гексиламіно)-3-метилксантин) та 11 (8-N-бутиламіно-7-β-гідрокси-γ-ізопропоксипропіл-3-метилксантинів). Изучено влияние производных 3-метилксантина на уровень триглицеридов в сыворотке крови при экспериментальной гиперлипидемии. Доказано, что наиболее отчетливо гипотриглицеридемическую активность проявляли соединения 5 (7-(γ-(n-хлорфенокси)-β-гидроксипропил)-8-(гексиламино)-3-метилксантин) и 11 (8-N-бутиламино-7-β-гидрокси-γ-изопропоксипропил-3-метилксантинов). In this paper, the effect of 3-methylxanthine derivatives on the level of triglycerides in the blood serum in experimental hyperlipidemia. Proved that most deﬁnitely hypotriglyceride activity possessed compound 5 and 11.
Гипотриглицеридемическая активность среди производных 3-метилксантинов при экспериментальной гиперлипидемии
Hyportriglyceridemic activity among the 3-methylxanthines in experimental hyperlipidemia
Keywords: гіперліпідемія; похідні 3-метилксантину; гіпотригліцеридемічна активність; гиперлипидемия; производные 3-метилксантина; гипотриглицеридемическая активность; hyperlipidemia; derivatives of 3-methylxanthine; hypotriglyceride activity