Інфекційний мононуклеоз: багатогранність проявів. Клінічний випадок важкого перебігу інфекційного мононуклеозу у дитини раннього віку - Дралова, Олександра Анатоліївна; Усачова, Олена Віталіївна; Пахольчук, Тетяна Миколаївна; Конакова, Ольга Володимирівна; Сіліна, Єлизавета Андріївна; Dralova, O. A.; Usachova, O. V.; Pakholchuk, T. M.; Konakova, O. V.; Silina, E. A.; Дралова, А. А.; Усачева, Е. В.; et al. (My University, 2020)
Вірусом Епштейн—Барр інфіковано понад 95% населення планети. Поліморфізм клінічних проявів цього захворювання обумовлює труднощі діагнос& тики. Мета: на клінічному прикладі показати багатогранність проявів інфекційного мононуклеозу у дітей. Матеріали і методи. Проаналізовано клінічні прояви нетипового важкого перебігу інфекційного мононуклеозу у дитини раннього віку на етапі стаціо& нарного лікування. Результати та висновки. У дитини з нефропатією в анамнезі інфекційний мононуклеоз перебігав у важкій формі зі значною гепатоспленомегалією та виразним набряковим синдромом та за відсутності типових симптомів у вигляді тонзиліту, системної запальної реакції та лімфаденопатії. Це ускладнило діагностику і вимагало проведення додаткових лабораторних досліджень та включення до терапії глюкокортикостероїдів: Наведений клінічний випадок демонструє поліморфізм клінічних проявів захворювання та труднощі діагностики важких випадків інфекційного моно& нуклеозу за рахунок виникнення нетипових синдромів — полісерозиту та набрякового синдрому з нівелюванням типових проявів хвороби. Дослідження виконані відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалений Локальним етичним комітетом (ЛЕК) уста& нови. На проведення досліджень було отримано поінформовану згоду батьків дитини. Epstein—Barr virus infected more than 95% of the world's population. Difficulties in diagnosing this disease are caused by polymorphism of clinical manifes& tations. Aim: on a clinical case, show the versatility of the manifestations of infectious mononucleosis in children. Materials and methods. The clinical manifestations of an atypical severe course of infectious mononucleosis in a little child at the stage of hospital`s treatment are analyzed. Results and conclusions. In a child with a nephropathy in anamnesis, infectious mononucleosis proceeded in a severe form with significant edematous syn& drome and the absence of typical symptoms in the form of tonsillitis, a systemic inflammatory reaction, and lymphadenopathy. This made diagnosis difficult and required additional laboratory tests and the appointment of glucocorticosteroids in therapy. The presented clinical case demonstrates the polymorphism of the clinical manifestations of the disease and the complexity of the diagnosis of severe cases of infec& tious mononucleosis due to the occurrence of atypical syndromes — polyserositis and edematous syndrome with the leveling of typical manifestations of the disease. The research was carried out in accordance with the principles of the Helsinki Declaration. The study protocol was approved by the Local Ethics Committee (& LEC) of an institution. The informed consent of the patient was obtained for conducting the studies. Вирусом Эпштейн—Барр инфицировано более 95% населения планеты. Сложности диагностики этого заболевания обусловлены полиморфизмом клинических проявлений. Цель: на клиническом примере показать многогранность проявлений инфекционного мононуклеоза у детей. Материалы и методы. Проанализированы клинические проявления нетипичного тяжелого течения инфекционного мононуклеоза у ребенка раннего возраста на этапе стационарного лечения. Результаты и выводы. У ребенка с нефропатией в анамнезе инфекционный мононуклеоз протекал в тяжелой форме со значительным отечным син& дромом и отсутствием типичных симптомов в виде тонзиллита, системной воспалительной реакции и лимфоаденопатии. Это затруднило диагности& ку и требовало проведения дополнительных лабораторных исследований и добавления к терапии глюкокортикостероидов. Представленный клинический случай демонстрирует полиморфизм клинических проявлений заболевания и сложности диагностики тяжелых случа& ев инфекционного мононуклеоза за счет возникновения нетипичных синдромов — полисерозита и отечного синдрома с нивелированием типичных проявлений болезни. Исследование было выполнено в соответствии с принципами Хельсинкской Декларации. Протокол исследования был одобрен Локальным этическим комитетом (ЛЭК) учреждения. На проведение исследований было получено информированное согласие родителей ребенка.
Infectious mononucleosis: the multiplicity of manifestations. A clinical case of a severe course of infectious mononucleosis in an infant
Инфекционный мононуклеоз: многогранность проявлений. Клинический случай тяжелого течения инфекционного мононуклеоза у ребенка раннего возраста
Keywords: інфекційний мононуклеоз; діти раннього віку; діагностика; полісерозит; infectious mononucleosis; infants; diagnosing; polyserosis; инфекционный мононуклеоз; дети раннего возраста; диагностика; полисерозит