Біомаркери серцевого фіброзу при артеріальній гіпертензії - Доценко, Микола Якович; Герасименко, Лариса Вікторівна; Боєв, С. С.; Шехунова, Ірина Олександрівна; Молодан, О. В.; Малиновська, О. Я.; Яценко, Олег Вадимович; Dotsenko, N. Ya.; Gerasimenko, L. V.; Boev, S. S.; Shekhunova, I. A.; Molodan, A. V.; et al. (Запоріз. мед. акад. післядиплом. освіти., 2020)
Резюме У статті представлений огляд літератури, присвячений ролі міокардіального фіброзу в розвитку ремоделювання міокарду у хворих на артеріальну гіпертензію. Узагальнено інформацію про стан структури і функції позаклітинного матриксу в нормі і при патології. Відображено особливості виявлення біомаркерів фіброзу міокарду, доступних для визначення в циркулюючій крові. Abstract The article presents a review of the literature on the role of myocardial fibrosis in the development of myocardial remodeling in patients with arterial hypertension. Information about the state of the structure and function of the extracellular matrix in health and disease is generalized. The characteristics of myocardial fibrosis biomarkers detection in the circulating blood are reflected.
Biomarkers of cardiac fibrosis in arterial hypertension
Keywords: артеріальна гіпертензія; міокардіальний фіброз; позаклітинний матрикс; колаген; біомаркери; arterial hypertension; myocardial fibrosis; extracellular matrix; collagen; biomarkers