Состояние вегетативной нервной системы у больных гипертонической болезнью II стадии низкого дополнительного кардиоваскулярного риска в зависимости от статуса курильщика - Познанская, Е. А.; Сыволап, В. В.; Познанська, О. А.; Сиволап, Віталій Вікторович; Poznanskaya, E. A.; Syvolap, V. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Обсуждаются особенности вегетативного баланса и артериального давления у больных гипертонической болезнью низкого дополнительного риска. Курение у гипертоников ассоциируется с повышением активности симпатического звена и угнетением парасимпатического звена вегетативной нервной системы на фоне статистически достоверного преобладания среднесуточного систолического артериального давления на 6,5% (р=0,04) и среднесуточного диастолического артериального давления на 7,9% (р=0,04). Обговорюються особливості вегетативного балансу й артеріального тиску у хворих на гіпертонічну хворобу низького додаткового ризику. Паління у гіпертоніків асоціюється з підвищенням активності симпатичної ланки та пригніченням парасимпатичної ланки вегетативної нервової системи на тлі статистично достовірної переваги середньодобового систолічного артеріального тиску на 6,5% (р=0,04) і середньодобового діастолічного артеріального тиску на 7,9% (р=0,04). The features of autonomic balance and blood pressure in hypertensive patients, low additional risk. Smoking in hypertensive patients is associated with increased activity of the sympathetic component and inhibition of parasympathetic ANS against a statistically significant predominance of average SBP by 6.5% (p = 0.04), the average daily DBP by 7.9% (p = 0.04).
Стан вегетативної нервової системи у хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії низького додаткового кардіоваскулярного ризику залежно від статусу курця
Item condition of the autonomic nervous system in patients with hypertension stage II low additional cardiovascular risk depending on the status of smokers
Keywords: гипертоническая болезнь; вегетативная нервная система; артериальное давление; курение; гіпертонічна хвороба; вегетативна нервова система; артеріальний тиск; паління; arterial hypertension; autonomic nervous system; blood pressure; smoking