Дослідження протимікробної та протигрибкової активності в ряду s-похідних 3-(морфолінометилен)-4-R-4H-1,2,4-тріазол-5-тіолів - Щербина, Роман Олександрович; Панасенко, Олександр Іванович; Книш, Євгеній Григорович; Поліщук, Наталія Миколаївна (My University, 2014)
Резюме. В роботі наведені результати дослідження 2-((4-R-3-(морфолінометилен)-4H-1,2,4-тріазол-5-іл)тіо)ацетатних кислот на протимікробну та протигрибкову активність. Встановлено, що сполука 2-((4-метил-3-(морфолінометилен)-4H-1,2,4-тріазол-5-іл)тіо)ацетатна кислота (1.2) за силою фармакологічної дії перевищує еталон порівняння триметоприм. Відмічено перспективність подальшої хімічної модифікації S-похідних З-(морфолінометилен)-4-R-4H-1,2,4-тріазол-5-тіолів та встановлені деякі закономірності залежності «структура - дія». Summary. Paper gives the results of studying of 2-((4-R-3-(morpholinomethylene)-4H-1,2,4-triazol-5-yl)thio)acetic acid for antimicrobial and antifungal activity. As a result of research the compound 2-((4-methyl-3-(morpholinomethyl)-4H-1,2,4-triazol-5-yl)thio)acetic acid (1.2) which in pharmacological action exceeds the reference standard trimethoprim have been established. The perspective of further chemical modification of the S-derivatives 3-(morpholinomethylene)-4-R-4H-1,2,4-triazole-5-thiols and some patterns between “structure ” and “action ” were described.
Keywords: 2,4-тріазол; протимікробна та протигрибкова активність; метод серійних розведень; 1,2,4-triazole; antimicrobial and antifungal activity; the method of serial dilutions