Предиктори запалення, як фактори ризику у розвитку інфекційно-запальних ускладнень у хворих з порушенням уродинаміки - Бачурін, Георгій Вікторович; Коломоєць, Ю. С.; Ломака, Станіслав Сергійович (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Сечокам′яна хвороба – хвороба обміну речовин, викликана різними ендогенними та екзогенними причинами, нерідко носить спадковий характер і визначається наявністю каменю або каменів в сечовидільній системі. Поширення сечокам’яної хвороби в Україні займає друге місце серед усіх урологічних захворювань після інфекції сечових шляхів і становить понад 40 % від усієї урологічної патології. В даний час маркерами пошкодження нирок прийнято вважати протеїнурію, креатинін сироватки зі швидкістю клубочкової фільтрації. При хронічній хворобі нирок дані маркери виявляють вже пізню стадію ураження нирок. Тому, велика увага приділяється пошуку так званих біомаркерів гострого та хронічного ниркового пошкодження, а також визначення ролі цитокінів та інтерлейкинів у виникненні запальної реакції, що дозволяє виявити патологічні зміни в нирках на ранніх етапах і встановити їх характер.