Профілактика ускладнень та регресу рефракційного ефекту при лазерній корекції зору у пацієнтів з міопією та міопічним астигматизмом - Дорошенко, Юлія Юріївна; Doroshenko, Y. Y. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Дисертаційна робота присвячена підвищенню ефективності лазерної корекції зору у пацієнтів на міопію та міопічний астигматизм на основі аналізу факторів, що впливають на розвиток ускладнень та регрес рефракційного ефекту, і розробки методів іх профілактики. В основу дисертаційної роботи покладено результати власних спостережень, клінічних та інструментальних методів дослідження. Міопія та міопічний астигматизм є одними з найпоширеніших аномалій рефракції, що значно впливають на якість життя пацієнтів. Сучасні методи корекції, зокрема лазерна хірургія (LASIK, Femto-LASIK, PRK,Relex SMILE), забезпечують високу ефективність у відновленні рефракційного балансу. Проте, незважаючи на значний технологічний прогрес, проблема розвитку післяопераційних ускладнень та регресу рефракційного ефекту залишається актуальною. The dissertation is dedicated to enhancing the effectiveness of excimer laser vision correction in patients with myopia and myopic astigmatism by analyzing factors influencing the development of complications and regression of the refractive effect and developing methods for their prevention. The dissertation is based on the results of personal observations, as well as clinical and instrumental research methods. Myopia and myopic astigmatism are among the most common refractive anomalies, significantly affecting patients' quality of life. Modern correction methods, particularly laser surgery (LASIK, Femto-LASIK, PRK, ReLEx SMILE), provide high efficiency in restoring refractive balance. However, despite significant technological advancements, the issue of postoperative complications and regression of the refractive effect remains relevant.
Prevention of сomplications and regression of refractive effect in laser vision correction in patients with myopia and myopic fstigmatism
Keywords: міопія; міопічний астигматизм; кристалографія сльози; синдром «сухого ока»; рефракційна хірургія; внутрішньоочний тиск; біомеханічні властивості рогівки; myopia; myopic astigmatism; tear crystallography; dry eye syndrome; refractive surgery; corneal biomechanical properties; intraocular pressure