Особливості співвідношення клітин та міжклітинної речовини у менісках щурів при становленні рухової активності протягом перших двох тижнів постнатального життя в нормі та після внутрішньоплідного введення антигену - Волошин, Микола Анатолійович; Абросімов, Юрій Юрійович; Voloshyn, M. A.; Abrosimov, Yu. Yu.; Волошин, Н. А.; Абросимов, Ю. Ю. (My University, 2016)
В роботі досліджено особливості динаміки співвідношення клітин та міжклітинної речовини в структурі менісків колінного суглоба щурів в нормі та після внутрішньо плідного введення антигену з 1-ої до 14-ої доби життя. Встановлено, що пренатальна дія антигенів призводить до порушення темпів та термінів морфогенезу при становленні рухової активності, що проявляється змінами у співвідношенні клітин та матриксу порівняно з нормою. Diseases of the musculoskeletal system and connective tissue are included in the most common among school-age children. Undifferentiated connective tissue dysplasia syndrome is the morphologic basis for their progress. Previous researches showed that intrafetal antigen injection can be used for its modeling. Reactivity of the knee joint meniscus is not studied in this condition. Objective. To establish the features of the dynamics of cells and extracellular matrix ratio in the menisci of rat knee joint in norm and after intrafetal antigen injection from the 1st to the 14th day of life. В работе исследованы особенности динамики соотношения клеток и межклеточного вещества в структуре менисков коленного сустава крыс в норме и после внутриплодного введения антигена с 1-х до 14-х суток жизни. Установлено, что пренатальное действие антигенов приводит к нарушению темпов и сроков морфогенеза при становлении двигательной активности, что проявляется изменениями в соотношении клеток и матрикса по сравнению с нормой.
Features of cells and extracellular matrix ratio in rat meniscus for motor activity formation during the first two weeks of postnatal life in norm and after intrafetal antigen injection
Особенности соотношения клеток и межклеточного вещества в менисках крыс при становлении двигательной активности в течение первых двух недель постнатальной жизни в норме и после внутриплодного введения антигена
Keywords: меніск; колінний суглоб; щури; внутрішньоплідне введення антигену; недиференційована дисплазія сполучної тканини; meniscus; knee joint; rats; intrauterine injection of antigen; undifferentiated connective tissue dysplasia; мениск; коленный сустав; крысы; внутриплодное введение антигена; недифференцированная дисплазия соединительной ткани