Розвиток лідерства в американській медичній освіті - Куліченко, Алла Костянтинівна; Чугін, Сергій Вячеславович; Kulichenko, A. K.; Chugin, S. V. (My University, 2023)
У статті висвітлено розвиток лідерства в американській медичній освіті та його критичну роль під час керівництва медичними установами. Метою статті є розгляд освітніх ініціатив, призначених для розвитку лідерських здібностей серед студентів американських медичних коледжів та молодих фахівців. Ці заходи спрямовані на формування кваліфікованих медичних лідерів, здатних ефективно керувати та вдосконалювати систему охорони здоров’я, забезпечувати високий стандарт медичної допомоги та задоволення потреб пацієнтів. Автори наголошують, що ефективне лідерство у медичній сфері суттєво впливає на якість медичної практики, працю лікарів та запобігання професійного вигорання. Особливу увагу зосереджено на лідерських якостях серед студентів медичних коледжів. Зазначено, що в США виникає потреба у створенні чіткого професійного консенсусу щодо освіти лідерства в медичній галузі. Американська асоціація медичних коледжів активно підтримує розвиток лідерів та лідерства в медичній освіті шляхом проведення навчальних заходів та тренінгів. Констатовано, що важливим є розвиток освітніх програм та ініціатив, спрямованих на підготовку медичних фахівців до лідерської діяльності, що може покращити управління медичними установами та систему охорони здоров’я в цілому. Вказано, що додавання курсу «Навчання лідерству та його розвиток» до навчальних планів деяких медичних коледжів свідчить про визнання Американською асоціацією медичних коледжів важливості лідерських навичок у медичній професії. Зафіксовано, що курси з лідерства в американських медичних коледжах пов’язані зі зростаючим інтересом до вказаного явища у медичній освіті та прагнення підготувати майбутніх медичних фахівців до ефективного управління в галузі охорони здоров’я. Зауважено, що існує потреба у подальшому обговоренні доцільності включення курсів з лідерства до навчальних планів. Майбутні дослідження передбачають аналіз впливу програм навчання лідерству на ефективність управління американськими медичними закладами та системою охорони здоров’я. Також необхідно розглянуто розвиток лідерських здібностей серед студентів медичних коледжів та випускників у різних штатах США. The article dwells upon the vital role of leadership development within American medical education and its crucial function in overseeing medical institutions. Its primary aim is to explore educational initiatives and programs crafted to nurture leadership abilities among students and young medical professionals in the American medical education system. These endeavors strive to cultivate adept medical leaders capable of efficiently managing and enhancing the healthcare system, upholding exemplary standards of medical care, and meeting patient’ needs. Effective leadership within the medical domain is considered as core significantly impacting the quality of medical practice, the job satisfaction, and the prevention of professional burnout. Additionally, the authors advocate for leadership education among medical college students. However, a consensus regarding leadership education within the medical sphere is currently lacking. To address this issue, the American Association of Medical Colleges actively supports the cultivation of leaders and leadership within medical education through diverse educational initiatives and training programs. The development of educational programs and initiatives designed to equip medical professionals with leadership skills is deemed imperative. Such initiatives have the potential to enhance the management of medical institutions and elevate the healthcare system holistically. Recognizing the significance of leadership skills within the medical profession, the American Association of Medical Colleges has introduced a course «Leadership Education and Development» into the curriculum of сукефшт medical colleges. This initiative reflects a growing interest in leadership education within medical institutions and a commitment to preparing future medical professionals for effective management in the healthcare sector. Nevertheless, there is a necessity for further discourse concerning the suitability of integrating leadership courses into medical college curricula. Future research will scrutinize the impact of leadership training programs on the management of American medical institutions and the healthcare system. Additionally, emphasis will be placed on fostering leadership skills among students and graduates of medical colleges across various states in the USA.
Leadership Development in American Medical Education
Keywords: американська медична освіта; медичні коледжі; навчальні програми; лідерство; ефективність; American medical education; medical colleges; educational programs; leadership; effectiveness