Особливості динаміки абсолютної маси нирок щурів - нащадків самиць з експериментальним метаболічним синдромом - Коротчук, Євген Володимирович (Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського, 2019)
Епідемія ожиріння, та як наслідок розвиток метаболічного синдрому (МС), поширюється паралельно зі зростанням кількості випадків хронічної хвороби нирок (ХХН). Дослідження останніх років вказують на те, що саме надмірна маса тіла та ожиріння виступають незалежними предикторами розвитку ХХН і кінцевих стадій захворювань нирок. Ожиріння, гіпертензія та інсулінорезистентність як симптоми МС спричиняють пошкоджувальну дію на нирки шляхом запуску патогенетичних механізмів. Мета дослідження. Визначити динаміку абсолютної маси нирок щурів – нащадків самиць з експериментальним метаболічним синдромом.