Циркулюючий sST2 і прогноз кардіоваскулярних подій у ремісії множинної мієломи - Панасенко, Марія Олександрівна; Самура, Борис Борисович; Доценко, Сергій Якович; Panasenko, M. O.; Samura, B. B.; Dotsenko, S. Ya. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – удосконалити прогнозування несприятливих кардіоваскулярних подій у хворих на множинну мієлому шляхом з’ясування прогностичного значення стимулюючого фактора росту, що експресується геном 2 (sST2). Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 97 пацієнтів із діагнозом множинна мієлома в стадії повної або часткової ремісії. Хворі перебували під спостереженням протягом 1 року. В плазмі крові визначали рівень циркулюючого sST2 за допомогою імунохемілюмінесцентного методу. Результати. Протягом спостереження у 25 хворих виявили прогресування множинної мієломи, 5 осіб виключені з дослідження через відсутність на плановому візиті. У статистичний аналіз включили 67 пацієнтів, які лишилися в дослідженні. У 18 (26,9 %) хворих зареєстрували 36 кардіоваскулярних подій: 2 смерті внаслідок кардіоваскулярного захворювання, 16 аритмій серця, 3 епізоди стенокардії, 1 інсульт, 4 випадки встановлення хронічної серцевої недостатності. Під час дослідження пацієнти госпіталізовані 10 разів у зв’язку з виникненням кардіоваскулярної патології. В групі дослідження зафіксували 2 смерті, які не мали зв’язку з серцево-судинними подіями. Медіана sST2 у групі пацієнтів без кардіоваскулярних подій становила 24,17 нг/мл (95 % довірчий інтервал (ДІ) 12,87–27,48 нг/мл), у групі пацієнтів з кардіоваскулярними подіями – 47,57 нг/мл (95 % ДІ 21,36–68,79 нг/мл) (р < 0,01). Мультиваріантний регресійний аналіз показав прогностичне значення sST2 у виникненні кардіоваскулярних подій (відношення шансів 1,112; 95 % ДІ 1,081–1,154; р = 0,01) протягом 1 року. Висновки. У пацієнтів із підтвердженою множинною мієломою підвищення рівня циркулюючого sST2 асоціюється з виникненням кардіоваскулярних подій упродовж 1 року. Aim. We aimed to evaluate the prognostic value of circulating sST2 for cumulative cardiovascular events in patients with multiple myeloma. Materials and methods. Ninety seven patients with complete or partial remission of multiple myeloma were enrolled in the study. Observation period was up to 1 year. Blood samples for biomarkers measurements were collected. ELISA method for measurements of circulating level of sST2 was used. Results. During observation period progression of multiple myeloma was proved in 25 patients, 5 persons were excluded for poor follow-up. 67 patients were included into statistical analysis. Thirty six cumulative clinical events occurred in 18 patients (26.9 %) within the follow-up, with their distribution being as follows: 2 deaths due to cardiovascular causes, 16 heart arrhythmias, 3 cardiac ischemic events, 1 stroke, 4 episodes of chronic heart failures and 10 hospital admissions due to cardiovascular events. 2 deaths were not related to cardiovascular pathology. Medians of levels of sST2 in free-events patients and patients with cardiovascular events were 24.17 ng/ml (95 % confidence interval (CI) = 12.87–27.48 ng/ml) and 47.57 ng/ml (95 % CI = 21.36–68.79 ng/ml) (Р < 0.01) respectively. In multivariate logistic regression analysis sST2 independently predicted cardiovascular events (odds ratio (OR) = 1.112; 95 % CI = 1.081–1.154; Р = 0.010) within 1 year of observation period. Conclusions. Among patients with confirmed multiple myeloma at remission increased level of circulating sST2 associates with increased cumulative cardiovascular events during 1 year.
Circulating sST2 and prognosis of cardiovascular events in remission of multiple myeloma
Панасенко М. О. - ORCID ID: 0000-0002-2619-3846; Самура Б. Б. - ORCID ID: 0000-0002-4311-1806; Доценко С. Я. - ORCID ID: 0000-0002-6584-4154.
Keywords: sST2; кардіоваскулярні події; множинна мієлома; виживання; прогноз; cardiovascular events; multiple myeloma; survival; prognosis