Нейроендокринна система легень: сучасний стан та перспективи подальших досліджень (огляд літератури) - Попко, Світлана Сергіївна; Євтушенко, Валентина Михайлівна; Сирцов, Вадим Кирилович; Попко, С. С.; Евтушенко, В. М.; Сырцов, В. К.; Popko, S. S.; Evtushenko, V. M.; Syrtsov, V. K. (My University, 2019)
Огляд літератури присвячений сучасному стану вивчення гістотопографії, ультраструктурної організації нейроендокриноцитів легень та їх ролі в пренатальному та постнатальному періодах онтогенезу. Мета роботи — проаналізувати морфофункціональні та гістотопографічні особливості нейроендокринної системи легень для з’ясування їх участі в розвитку захворювань дихальної системи в пренатальному і постнатальному періодах онтогенезу. Висновки. Стратегічне розташування нейроепітеліальних тілець з апікальними частинами клітин, які виступають у просвіт у ділянці біфуркації трахеї, та їх аферентно-еферентна іннервація доводять той факт, що ці структури забезпечують внутрішньолегеневу хеморецепторну систему, яка точно регулює баланс між вентиляцією і перфузією. У пренатальному онтогенезі NEBs (neuroepithelial bodies — нейроепітеліальні тільця) сприяють нормальному розвитку легень плода. Ще недостатньо досліджена участь нейроендокриноцитів легень у процесах регенерації та канцерогенезі в дорослому віці. Обзор литературы посвящен современному состоянию изучения гистотопографии, ультраструктурной организации нейроэндокриноцитов легких и их роли в пренатальном и постнатальном периодах онтогенеза. Цель работы — проанализировать морфофункциональные и гистотопографические особенности нейроэндокринной системы легких для выяснения их участия в развитии заболеваний дыхательной системы в пренатальном и постнатальном периодах онтогенеза. Выводы. Стратегическое расположение нейроэпителиальных телец с апикальной частью клеток, выступающими в просвет в области бифуркации трахеи и их афферентно-эфферентная иннервация, доказывают факт, что эти структуры обеспечивают внутрилегочную хеморецепторную систему, которая точно регулирует баланс между вентиляцией и перфузией. В пренатальном онтогенезе NEBs (neuroepithelial bodies — нейроэпителиальные тельца) способствуют нормальному развитию легких плода. Еще недостаточно исследовано участие нейроэндокриноцитов легких в процессах регенерации и канцерогенеза во взрослом возрасте. The review of literature focuses on histotopography, ultrastructural organization of the neuroendocrinocytes of the lungs and their role in the prenatal and postnatal periods of ontogenesis. The purpose of the work: to analyze the morphofunctional and histotopographical features of the neuroendocrine system of the lungs in order to ascertain their participation in the development of diseases of the respiratory system in the prenatal and postnatal periods of ontogenesis. Conclusion. The strategic location of the neuroepithelial bodies with the apical part of the cells protruding into the lumen in the space of the airway bifurcation and their afferent-efferent innervation prove these structures provide an intrapulmonary chemoreceptor system that precisely regulates the balance between ventilation and perfusion. In prenatal ontogenesis, NEBs (neuroepithelial bodies) contribute to the normal development of the fetal lungs. The involvement of neuroendocrinocytes of the lungs in the processes of regeneration and carcinogenesis in adulthood has not been sufficiently studied.
Нейроэндокринная система легких: современное состояние и перспективы дальнейших исследований (обзор литературы)
Lung neuroendocrine system: current state and prospects for further research (review of literature)
Keywords: нейроендокринні клітини; нейроепітеліальні тільця; легені; електронномікроскопічне дослідження; нейроэндокринные клетки; нейроэпителиальные тельца; легкие; электронномикроскопическое исследование; neuroendocrine cells; neuroepithelial bodies; lungs; electron microscopic examination