Оцінка якості життя хворих із вродженими вадами розвитку системи кровообігу у віддалений після хірургічної корекції термін - Лисунець, О. М.; Дроздова, І. В.; Ханюкова, І. Я. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
У 70 хворих із вродженими вадами розвитку системи кровообігу у віддалений після оперативного втручання термін та у 20 здорових осіб вивчено якість життя за допомогою опитувальника «Краткий общий опросник оценки статуса здоровья». Встановлено значне зниження показників якості життя хворих із вродженими вадами розвитку системи кровообігу у діяльності, пов’язаної як з емоційними, так і фізичними навантаженнями, що суттєво обмежувало їх життєздатність. Вивчення якості життя, виявлення причин обмеження життєдіяльності, оцінка клініко-функціональних, психологічних і когнітивних порушень мають бути основою програм реабілітації цих хворих у віддалений після хірургічної корекції термін. У 70 больных с врожденными пороками развития системы кровообращения в отдаленный после оперативного вмешательства срок и у 20 здоровых лиц изучено качество жизни с использованием опросника «Краткий общий опросник оценки статуса здоровья». Установлено существенное снижение показателей качества жизни больных с врожденными пороками развития системы кровообращения в деятельности, связанной как с эмоциональными, так и физическими нагрузками, что существенно ограничивало их жизнеспособность. Изучение качества жизни, выявление причин ограничения жизнедеятельности, оценка клинико-функциональных, психологических и когнитивных нарушений должны быть основой программы реабилитации этих больных в отдаленный после хирургической коррекции срок. In 70 patients with congenital heart disease (CHD) in the remote period after surgery and in 20 healthy subjects were studied using quality of life questionnaire «36-Item Medical Outcomes Study Short-Form Health Survey: SF-36». A significant reduction in quality of life of patients with CHD performed activities associated with both emotional and physical load that substantially limited their viability. The study of quality of life, identify the causes of disability, assessment of clinical and functional, psychological and cognitive disorders - would be the basis for rehabilitation programs for these patients in the long term after surgical correction.
Keywords: якість життя; вроджені вади розвитку системи кровообігу; життєдіяльність; реабілітація; качество жизни; врожденные пороки развития системы кровообращения; жизнедеятельность; реабилитация; quality of life; congenital heart disease; disability; rehabilitation