Морфогенетические аспекты изменений миокарда в условиях острой и хронической ишемии - Благодаров, В. Н.; Данилишина, М. В.; Лагода, Н. Н.; Рудницкая, О. Г. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Структурні та метаболічні зміни міокарда в умовах гострої і хронічної ішемії виявляються нерівномірністю морфологічних проявів. В основі цієї гетерогенності лежить багатокомпонентний процес, що включає взаємнодетерміновані адаптаційні й альтеративні зміни кардіоміоцитів. Функціональна активність одних клітин міокарда суттєво різниться від активності інших. Це зумовлено початковим різним структурним і функціональним станом кардіоміоцитів і поглиблюється за рахунок поєднання процесів альтерації і адаптації, що перебігають паралельно на фоні ішемії міокарда. Тому можемо спостерігати зменшення функціональних потенцій в одних клітинах на фоні гіперфункції інших. В умовах хронічної ішемії виявляється превалювання нарощування маси міокарда за рахунок замісної та робочої гіпертрофії кардіоміоцитів і за рахунок склеротичних змін строми міокарда, що приєднуються до цих процесів. Такі морфологічні зміни призводять до розвитку міокардіальної недостатності й можуть супроводжуватись змінами електричної стабільності міокарда. Структурные и метаболические изменения миокарда в условиях острой и хронической ишемии проявляются неравномерностью морфологических проявлений. В основе данной гетерогенности лежит многокомпонентный процесс, включающий взаимопровоцирующиеся адаптационные и альтеративные изменения кардиомиоцитов. Функциональная активность одних клеток миокарда существенно отличается от активности других. Это обусловлено изначальным различным структурным и функциональным состоянием кардиомиоцитов и усугубляется сочетанием параллельно протекающих на фоне ишемии миокарда процессов альтерации и адаптации. Поэтому можем наблюдать уменьшение функциональных потенций в одних клетках на фоне гиперфункции других. В случае хронической ишемии выявляется превалирование наращивания массы миокарда за счет заместительной и рабочей гипертрофии кардиомиоцитов и за счет присоединяющихся склеротических изменений стромы миокарда. Данные морфологические изменения приводят к развитию миокардиальной недостаточности и могут сопровождаться изменением электрической стабильности миокарда. Structural and metabolic changes of miocardium in acute and chronic ischemia have different morphologic features. Multicomponent process which includes interprovoked adaptational and alternative changes of cardiac hystiocytes is in the basis of this heterogeneity It is caused by a primary various structural and functional state of cardiomyocytes and it is aggravated by combination of processes of alteration and adaptation simultaneously proceeding against the background of myocardial ischemia. Therefore, we can observe reduction of functional potentialities in one cells against hyperfunction of others. In case of a chronic ischemia the prevalence of escalating of weight of myocardium because of a replaceable and working hypertrophy of cardiomyocytes and due to the joining sclerous changes of myocardium stroma. This morphological changes lead to defi ciency of cardiomyocytes and can be accompanied by the changes of the electric stability of myocardium.
Keywords: зміни міокарда; ішемія міокарда; гостра і хронічна коронарна недостатність; ішемічна хвороба серця; изменения миокарда; ишемия миокарда; острая и хроническая коронарная недостаточность; ишемическая болезнь сердц.; coronary deficiency; myocardial ischemia; structural - metabolic changes; ischemic heart disease