Вплив лікування із застосуванням дельталіцину на клінічні функціональні та морфологічні прояви діабетичної ретинопатії - Кресюн, Н. В.; Kresyun, N. V. (ЗДМУ, 2014)
На моделі стрептозотоцинового діабету раніше встановили протекторну дію дельта сон-індукуючого пептиду (ДСІП) щодо розвитку ретинопатії. Застосування препарату на основі ДСІП-дельталіцину у вигляді 2-місячних курсів щодобового внутрішньоназального введення здійснили в 52 пацієнтів із непроліферативною формою діабетичної ретинопатії (ДР) (тяжкість 20–35 за шкалою ETDRS). Встановили, що через півроку з моменту початку лікування показник оптичної щільності макулярного пігменту, що визначали в тесті гетерохроматичної флікерної фотометрії, зростав на 32,4% (р<0,05) у порівнянні до такого у групі контролю (традиційне лікування 35 пацієнтів із ДР), а також перевищував показник до початку лікування на 35,1% (р<0,05). У цей період спостерігалось збільшення гостроти зору на 9,4 % (р<0,05), а також зниження числа вперше виникаючих мікроаневризм на 16,4% (р<0,05) у порівнянні до групи контролю. Зробили висновок щодо протекторної дії дельталіцину у відношенні непроліферативної форми ДР. На модели стрептозотоцинового диабета ранее установлено протекторное действие дельта сон-индуцирующего пептида (ДСИП) в отношении развития ретинопатии. Применение препарата на основе ДСИП-дельталицина в виде 2-месячных курсов ежедневного внутриназального введения проведено у 52 пациентов с непролиферативной формой диабетической ретинопатии (ДР) (тяжесть 20–35 единиц по шкале ETDRS). Установлено, что через полгода с момента начала лечения показатель оптической плотности макулярного пигмента, определяемый в тесте гетерохроматической фликерной фотометрии, возрастал на 32,4% (р<0,05) в сравнении с группой контроля (традиционное лечение у 35 пациентов с ДР), а также превышал показатель до начала лечения на 35,1% (р<0,05). В этот период отмечалось увеличение остроты зрения на 9,4 % (р<0,05), а также снижение числа вновь формируемых микроаневризм на 16,4% (р<0,05) в сравнении с группой контроля. Сделан вывод о протекторном действии дельталицина в отношении непролиферативной формы ДР. Aim. Protective effects of delta sleep-inducing peptide (DSIP) on retinopathy has been shown earlier on the model of streptozotocin diabetes mellitus. 52 patients with non-prolypherative form of diabetic retinopathy (DR) were prescribed treatment with deltalcyn intranasal administration – drug, which was composed on the DSIP basis. This medication was taken during month twice per half of year. Methods and results. Severity of DR was 20 – 35 units in accordance to ETDRS scale. It was established that in half of year index of optical density of macular pigment, which was determined in heterochrome fl icker – photometry test, increased by 32,4% (P<0.05) in compare to control group of patients (traditional treatment of 35 patients with DR). And exceeded the index which was registered before treatment by 35,1% (P<0.05). Vision acuteness increased by9,4 % (P<0,05), along with the reduction of the number of created microaneurisms – by 16,4% (P<0,05). It was observed during this period. Conclusion. Deltalycyn possessed protective activity against not-prolypherative form of DR.
Влияние лечения с применением дельталицина на клинические функциональные и морфологические проявления диабетической ретинопатии
The infl uence of the treatment with deltalycyn on clinical, functional and morphological manifestations of diabetic retinopathy
Keywords: діабетична ретинопатія; дельта сон-індукуючий пептид; мікроангіопатія; диабетическа ретинопатия; дельта сон-индуцирующий пептид; микроангиопатия; Diabetic Retinopathy; Delta Sleep-Inducing Peptide; Aneurysm